Prestaňte VARIŤ karfiol: Tento recept je stokrát lepší a bez typického zápachu!

Úžasný recept na karfiol, ktorý pripravíte v rúre a bez typického zápachu.

Ak máte radi karfiolovú polievku alebo vyprážaný karfiol, pravdepodobne poznáte aj temnejšiu stránku tejto lahodnej zeleniny – vôňu, ktorá sa z hrnca šíri počas varenia.

 

 

Zlúčeniny síry nachádzajúce sa v tejto zelenine sú zodpovedné za karfiolový „zápach“.

Rovnaká vôňa sprevádza varenú brokolicu alebo kapustu, existuje však jeden spôsob, ako tento problém vyriešiť.

Prinášame vám ho z portálu z portálu przyslijprzepis.

Skúste to namiesto varenia – budete nadšení

Pečený celý karfiol je perfektný nápad na letnú večeru, ak sa vám zatiaľ nechce pripravovať rezne a iné mäsité jedlá.

K pečenému karfiolu sa hodí okrem iného: granulovaný cesnak a mletá sladká paprika.

 

 

Údenú a orieškovú nôtu zvýrazní údená paprika – určite ju použite, karfiol získa hlbšiu chuť.

Toto množstvo korenia a samotného karfiolu však často znamená nie veľmi príjemnú vôňu, ktorá sa šíri z rúry.

Čo robiť, aby sme túto vôňu eliminovali?

 

Karfiol pečený v rúre – ako sa vyhnúť zápachu pri pečení?

 

 

Zdá sa, že rúra alebo digestor riešia problém, ktorý zvyčajne vzniká pri varení či pečení karfiolu.

Najmä preto, že dvierka pevne zatvárame, takže teoreticky ba mal všetok zápach ostať vnútri.

Karfiol upečený vcelku v rúre je cítiť menej ako uvarený karfiol, no stále je cítiť.

Prezradíme vám, ako ho správne pripraviť, aby ste znížili riziko karfiolových sírových „výparov“.

Karfiol blanšírujeme vo vode s mliekom, trochou cukru a muškátovým orieškom.

 

 

Vhodíme do hrnca s už vriacou zmesou a bez pokrievky varíme 5 minút.

Vďaka tomu sa stane chuťovo jemnejším a pri pečení stratí svoju charakteristickú vôňu.

Zachová si aj krásnu krémovú farbu. Jednoduchší recept neexistuje.

Na pečený karfiol vcelku potrebujeme:

1 karfiol s hmotnosťou cca 1 kg

3 PL olivového oleja

1/2 ČL soli

 

 

1 ČL mletého korenia

1 ČL sladkej mletej papriky

1 ČL granulovaného cesnaku

1/4 ČL mletej údenej papriky (sladkej alebo pikantnej, podľa chuti)

 

Postup:

Karfiol umyjeme a orežeme jadro.

 

 

Vo veľkom hrnci zmiešame olej so všetkými koreninami a do zmesi vložíme karfiol.

Dôkladne ho potrieme korením, aby sa olej dostal na každé miesto.

Vložíme do hlbokej misky alebo hrnca na pečenie a prikryjeme.

Potom vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 45 minút.

Po tomto čase zeleninu skontrolujeme.

 

 

Ak do karfiolu bez problémov zapadne vidlička a vrch je hnedý, jedlo je hotové.

Ak nie, pečieme ho ešte o 10-15 minút dlhšie.

Pred servírovaním posypeme karfiol napr. kôprom, petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

S čím servírovať pečený karfiol?

Po vybratí z rúry nakrájame karfiol na plátky ako mäso.

Servírujeme ho ako hlavné jedlo s kefírom.

 

 

15 minút pred servírovaním ho môžeme posypať syrom a vložiť späť do rúry, kým sa syr neroztopí.

Upečený karfiol môžeme rozdeliť na ružičky a namáčať v cesnakovej alebo bylinkovej omáčke s gréckym jogurtom.

Takýto karfiol je vhodný aj ako základ krémovej polievky – jednoducho ho zmiešame s vývarom a servírujeme s krutónmi.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes