Paradajky odtrhnem a vydržia ako ČERSTVÉ až 2 roky: Žiadna voda, soľ ani ocot – málokto pozná tento spôsob!

Ak chcete tieto plody uchovať dlhšie, ako len pár dní po zbere, prípadne ich nechcete zavárať, máme pre vás skvelý tip
[mashshare]

Ako uchovať paradajky ako čerstvé čo najdlhšie? Poradíme vám 3 skvelé spôsoby, ktoré počas sezóny určite využijete.

Paradajky odtrhnem a uchovávm takto!

 

 

Aj vy sa tešíte z bohatej úrody paradajok? Ak chcete tieto plody uchovať dlhšie, ako len pár dní po zbere, prípadne ich nechcete zavárať, máme pre vás skvelý tip. Ide o pomerne netradičný tip, no funguje naozaj výborne.

Poradíme vám, ako skladovať paradajky v perfektnom stave po celé emsiace.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ponúkame vám neobvyklý, no zároveň veľmi jednoduchý spôsob skladovania paradajok po dobu celého roka – vákuové zmrazovanie!

Určite budete súhlasiť, že je oveľa užitočnejšie a ľahšie vybrať si paradajky z mrazničky, než kupovať „plastové“ napodobeniny z obchodu počas zimného obdobia.

 

 

Týmto spôsobom môžete zmraziť celé paradajky, prípadne ich nakrájať na kúsky.

Táto metóda vám nezaberie veľa miesta v mrazničke, pretože balenie s paradajkami je kompaktné a ploché.

Dokonca aj do malej mrazničky sa zmesti viacero balení.

Vezmite si hrubé plastové vrecúško (obyčajné alebo špeciálne, na zmrazovanie) a pripraviť si paradajky (akéhokoľvek druhu).

Poukladajte ich do jedného radu.

Vezmite si obyčajnú plastovú slamku, z vrecka vytiahnite všetok vzduch a zatočte ho. Hotovo!

Video nájdete na konci článku.

Paradajky v pohári bez vody a nálevu – takto predĺžite ich trvanlivosť aj na týždne

 

 

Je možné uchovať paradajky aj bez marinovania či zavárania?

Áno, prezradíme vám jednoduchý ale účinný trik, vďaka ktorému sa z čerstvých paradajok môžete tešiť celé týždne po tom, ako ich úroda v záhrade skončí.

Paradajky ostanú šťavnaté a svieže.

Doprajte chuť letného slniečka aj v chladnom jesennom počasí.

Pre túto metódu je nutné zvoliť nepoškodené, menšie kusy paradajok.

Potrebujeme (na 3 l pohár):

5-6 lyžíc horčicového prášku

Paradajky

Sterilizované poháre

Postup:

Paradajky umyjeme a dôkladne osušíme.

Na dno suchých pohárov nasypeme horčicový prášok, uložíme vrstvu paradajok a opäť zasypeme práškom. Opakujeme vrstvy až kým nenanplníme celý pohár.

Poslednú vrstvu tvorí horčicový prášok.

Pohár dobre uzavrieme.

Potom pohár obrátime na ležato a jemne rolujeme po rovnej ploche, aby sa horčicový prášok dostal na všetky miesta.

Éterické oleje obsiahnuté v horčicovom prášku chránia paradajky pred baktériami spôsobujúcimi hnitie.

Navyše, prášok má silné konzervačné účinky,  vďaka čomu paradajky ostanú dlho čerstvé.

 

Nakladané paradajky bez vody, octu a soli!

Nakladané paradajky sú výborným doplnkom do rôznych šalátov, polievok…

 

 

Vyskúšajte ich zavariť podľa nášho nevšedného spôsobu a nebudete ľutovať.

 

 

Výborný recept z youtube kanála Melissa Mir na lahodné nakladané paradajky.

Voňajú ako čerstvé a chutia vynikajúco.

Tento spôsob uchovávania pozná len málokto

Potrebujeme:

 

 

7 kg paradajok

Poháre

Postup:

My si pripravíme dva druhy paradajok v pomere 50/50 – s hrubou a tenkou šupkou.

Z rajčín s tenkou šunkou odstránime stopku.

Nakrájame ich na hrubšie plátky.

 

 

Nakrájané rajčiny vložíme do nádoby od mixéra.

Rajčiny rozšľaháme na pyré.

 

 

Rajčinové pyré prelejeme do hrnca a privedieme do varu.

Odstránime penu.

varíme 5 minút.

 

 

Paradajky poprepichujeme vidličkou.

Vložíme ich do skleneného zaváraninového pohára.

Do pohárov nalejeme horúce pyré.

 

 

Do hrnca s horúcou vodou vložíme na dno uterák a poháre.

Prekryjeme vekom.

Necháme 20 minút sterilizovať.

Poháre vyberieme, vysušíme uterákom.

Pevne uzavrieme viečka.

 

 

Rajčiny môžeme skladovať na chladnom mieste až 2 roky.

Dobrú chuť!

Video návod 1.

 

 

Videonávod 2.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes