Ako uchovať paradajky ako čerstvé čo najdlhšie? Poradíme vám 3 skvelé spôsoby, ktoré počas sezóny určite využijete.
Paradajky odtrhnem a uchovávm takto!
Aj vy sa tešíte z bohatej úrody paradajok? Ak chcete tieto plody uchovať dlhšie, ako len pár dní po zbere, prípadne ich nechcete zavárať, máme pre vás skvelý tip. Ide o pomerne netradičný tip, no funguje naozaj výborne.
Poradíme vám, ako skladovať paradajky v perfektnom stave po celé emsiace.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ponúkame vám neobvyklý, no zároveň veľmi jednoduchý spôsob skladovania paradajok po dobu celého roka – vákuové zmrazovanie!
Určite budete súhlasiť, že je oveľa užitočnejšie a ľahšie vybrať si paradajky z mrazničky, než kupovať „plastové“ napodobeniny z obchodu počas zimného obdobia.
Týmto spôsobom môžete zmraziť celé paradajky, prípadne ich nakrájať na kúsky.
Táto metóda vám nezaberie veľa miesta v mrazničke, pretože balenie s paradajkami je kompaktné a ploché.
Dokonca aj do malej mrazničky sa zmesti viacero balení.
Vezmite si hrubé plastové vrecúško (obyčajné alebo špeciálne, na zmrazovanie) a pripraviť si paradajky (akéhokoľvek druhu).
Poukladajte ich do jedného radu.
Vezmite si obyčajnú plastovú slamku, z vrecka vytiahnite všetok vzduch a zatočte ho. Hotovo!
Video nájdete na konci článku.
Paradajky v pohári bez vody a nálevu – takto predĺžite ich trvanlivosť aj na týždne
Je možné uchovať paradajky aj bez marinovania či zavárania?
Áno, prezradíme vám jednoduchý ale účinný trik, vďaka ktorému sa z čerstvých paradajok môžete tešiť celé týždne po tom, ako ich úroda v záhrade skončí.
Paradajky ostanú šťavnaté a svieže.
Doprajte chuť letného slniečka aj v chladnom jesennom počasí.
Pre túto metódu je nutné zvoliť nepoškodené, menšie kusy paradajok.
Potrebujeme (na 3 l pohár):
5-6 lyžíc horčicového prášku
Paradajky
Sterilizované poháre
Postup:
Paradajky umyjeme a dôkladne osušíme.
Na dno suchých pohárov nasypeme horčicový prášok, uložíme vrstvu paradajok a opäť zasypeme práškom. Opakujeme vrstvy až kým nenanplníme celý pohár.
Poslednú vrstvu tvorí horčicový prášok.
Pohár dobre uzavrieme.
Potom pohár obrátime na ležato a jemne rolujeme po rovnej ploche, aby sa horčicový prášok dostal na všetky miesta.
Éterické oleje obsiahnuté v horčicovom prášku chránia paradajky pred baktériami spôsobujúcimi hnitie.
Navyše, prášok má silné konzervačné účinky, vďaka čomu paradajky ostanú dlho čerstvé.
Nakladané paradajky bez vody, octu a soli!
Nakladané paradajky sú výborným doplnkom do rôznych šalátov, polievok…
Vyskúšajte ich zavariť podľa nášho nevšedného spôsobu a nebudete ľutovať.
Výborný recept z youtube kanála Melissa Mir na lahodné nakladané paradajky.
Voňajú ako čerstvé a chutia vynikajúco.
Tento spôsob uchovávania pozná len málokto
Potrebujeme:
7 kg paradajok
Poháre
Postup:
My si pripravíme dva druhy paradajok v pomere 50/50 – s hrubou a tenkou šupkou.
Z rajčín s tenkou šunkou odstránime stopku.
Nakrájame ich na hrubšie plátky.
Nakrájané rajčiny vložíme do nádoby od mixéra.
Rajčiny rozšľaháme na pyré.
Rajčinové pyré prelejeme do hrnca a privedieme do varu.
Odstránime penu.
varíme 5 minút.
Paradajky poprepichujeme vidličkou.
Vložíme ich do skleneného zaváraninového pohára.
Do pohárov nalejeme horúce pyré.
Do hrnca s horúcou vodou vložíme na dno uterák a poháre.
Prekryjeme vekom.
Necháme 20 minút sterilizovať.
Poháre vyberieme, vysušíme uterákom.
Pevne uzavrieme viečka.
Rajčiny môžeme skladovať na chladnom mieste až 2 roky.
Dobrú chuť!
Video návod 1.
Videonávod 2.