SIRUP z levanduľových kvetov – zdravý a nesmierne chutný: TU je recept a mal by ho skúsiť každý, koho trápi bolesť hlavy, stres a je bez energie!

Recept na najlepší domáci levanduľový sirup. Nezameniteľná chuť prírody!
[mashshare]

Tento levanduľový sirup sa výborne hodí na lievance, palacinky do ovsených kaší alebo ako sirup na prípravu šťavy na pitie.

 

 

Okúzľujúca vôňa a čarovná chuť – najlepší sirup, aký ste ochutnali.

Vynikajúci recept na najchutnejší domáci levanduľový sirup z youtube kanála Bylinkový ráj Michaela.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nie je len chutný ale aj zdravý

Levanduľový sirup má okrem lahodnej chuti a krásnej farby aj mnoho zdravotných benefitov.

Upokojuje nervový systém:

Pomáha pri úzkosti, strese a nespavosti.

Navodzuje relaxáciu a uľahčuje zaspávanie.

Zmierňuje bolesti hlavy a migrény.

Môže pomôcť pri hysterických záchvatoch a panických atakoch.

Podporuje trávenie:

 

 

Uvoľňuje hladké svalstvo v tráviacom trakte.

Podporuje tvorbu žlče a zlepšuje trávenie tukov.

Pomáha pri žalúdočných problémoch, plynatosti a kolikách.

Má blahodarný vplyv na pečeň a žlčník.

Posilňuje dýchací systém:

Uľahčuje vykašliavanie hlienu.

Pomáha pri astme a zápale priedušiek.

Môže zmierniť príznaky chrípky a angíny.

V kloktadle alebo pri vyplachovaní úst pomáha pri aftách a vredoch.

Ďalšie možné účinky:

Posilňuje imunitný systém.

Má antiseptické a protizápalové vlastnosti.

Pomáha pri hojení rán.

Zmierňuje bolesti svalov a kĺbov.

Odpudzuje hmyz.

Na sirup potrebujeme:

levanduľové kvety (len stonky s kvetmi, nie listy)

 

 

1 l prevarenej a vychladnutej vody

1 kg kryštálového cukru (môže byť aj trstinový alebo med)

1 citrón alebo 1-2 ČL kyseliny citrónovej

Postup:

Levanduľové kvety rozložíme na podložku alebo stôl a necháme zvädnúť.

Potom do nádoby nastriháme levanduľu na menšie kúsky.

Zalejeme prevarenou vychladnutou vodou.

 

 

Vareškou premiešame, zakryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.

V priebehu lúhovania ešte párkrát zamiešame.

Po uplynutí doby precedíme výluh do čistej nádoby.

Potom z kvetov vyžmýkame prebytočnú tekutinu.

Na liter výluhu pridáme kilo cukru. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.

 

 

Zmes zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí.

Teplotu strážime, nesmie presiahnuť 80-85°C.

Počas varenia odstraňujeme penu z povrchu.

Fľašku vyvaríme a vypláchneme nejakou pálenkou. Uvarený sirup prelejeme do fliaš.

Uzavrieme vrchnákom a uskladníme na tmavom mieste.

 

 

Môžeme servírovať.

Na zdravie!

Video návod:

 

BONUS

Z 1 hrnčeka jahôd mám 1,5 litra domáceho sirupu: Žiadna chémia, éčka a netreba ho ani sterilizovať – a tá vôňa je neopísateľná!

Recept nájdete na druhej strane 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes