Pikantný cuketový džem: Vynikajúci je na hrianky, chlebíčky či k pečenému mäsu!

Cuketa je obľúbená a výživná zelenina, ktorá sa často nazýva „letná tekvica“ .

Zvyčajne má predĺženú, zelenú alebo žltú šupku, aj keď existujú odrody, ktoré majú bielu alebo tmavšiu farbu.

Cuketa sa ľahko pripravuje a často sa používa čerstvá, varená, vyprážaná, grilovaná alebo dusená.

 

 

Môže byť tiež výbornou prísadou do polievok, šalátov a cestovín a portál hobbikert priniesol výborný recept na cuketový džem.

Cuketa je zelenina s nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom vody, preto môže byť ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú mať pod kontrolou váhu alebo dodržiavať zdravú výživu.

 

 

Je bohatá na antioxidanty, ako aj na vitamín C a beta-karotén, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky a posilniť imunitný systém.

Dá sa mimoriadne dobre kombinovať s inými príchuťami a koreninami, takže sa dá ľahko zakomponovať do rôznych jedál.

 

 

Cuketový džem

Ingrediencie:

1 kg strúhanej cukety

 

 

1/2 kg kryštálového cukru

1 polievková lyžica pektinu Dr. Oetker

šťava z 1 citróna

 

 

nastrúhaná kôra z 1/2 citróna

1/2 lyžičky sušeného zázvoru

50 ml 5% jablčného octu

1 dl vody

 

 

Postup:

Je dôležité, aby ste si nevybrali šalátovú cuketu.

Do nastrúhanej cukety pridajte nastrúhanú kôru z citróna, zázvor, ocot a vodu, potom povarte.

 

 

Najlepšie je variť ho v hrnci s hrubším dnom.

Keď sa zrazí, vmiešajte zmes cukru a pektinu.

Je dôležité primiešať pektín do cukru, inak sa pektín zhrudkuje.

 

 

Varte 4 minúty od varu, na posledné 2 minúty pridajte citrónovú šťavu.

Počas varenia musíte neustále miešať!

Ak máte radi hladký džem, na konci všetko rozmixujte.

 

 

Nalejte do pohárov, uzatvorte ich vrchnú časť, otočte ich hore dnom na 5 minút, potom poháre otočte späť.

Po vychladnutí ich dajte do pivnice, kde je dôležité, aby neboli vystavené slnečnému žiareniu.

 

 

Poháre sa môžu uchovávať niekoľko rokov.

Výborne chutia napríklad natreté na toaste alebo s pečeňou.

 

 

Džem má vďaka zázvoru pikantnú chuť, no zároveň aj sladkokyslú, vďaka ostatným ingredienciám.

Chuť octu síce necítite, ale je potrebný, pretože konzervuje.

Vychutnajte si tento skvelý džem.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes