Tvarohový chlieb zmení život tým, ktorí zo stravy vylúčili sacharidy, no chleba sa nechcú vzdať úplne.
Je ťažké uveriť, že je vyrobený iba z 2 ingrediencií.
Naučte sa tento brilantný recept, vďaka ktorému si budete môcť dopriať tento chlebík aj počas redukčnej diéty.
Chlieb, z ktorého sa chudne
Postupujte podľa odporúčaní z portálu mojegotowanie.
Tento tvarohový chlieb úspešne nahradí krajec bieleho chleba.
Ukážeme vám, ako pripraviť tvarohový chlieb bez múky a poskytneme vám niekoľko nápadov na zdravé doplnky.
Niektorí si bez chleba nevedia predstaviť raňajky.
Slúži nielen ako základ pre sendviče, ale aj ako príloha k tradičným hustým polievkam a duseným pokrmom.
My však poznáme spôsob, ako zmeniť návyky.
Jednoducho vymeňte klasický chlieb za tento tvarohový.
Na jeho prípravu stačí zmiešať tvaroh s vajíčkami a pridať obľúbené korenie.
Fenomén instantného proteínového chleba
Potreba pripraviť si vlastný chlieb sa v posledných rokoch zaujímavo rozvinula.
Milovníci nadýchaného chleba začali vo veľkom nakupovať múku a vytvárať voňavé, čerstvé, domáce bochníky.
Tento trend časom ustal a objavil sa nový.
Teraz sa zameriavame na rýchle a jednoduché riešenia, ktoré spĺňajú špecifické stravovacie požiadavky.
Dvojzložkový tvarohový chlieb budú milovať ľudia, ktorí chcú zvýšiť podiel proteínových produktov vo svojom dennom menu, tí na keto diéte alebo jednoducho pri redukcii hmotnosti.
Proteín má vysoký index sýtosti, podporuje chudnutie a buduje svalové tkanivo.
Ak chcete obmedziť sacharidy, bude tvarohový chlieb výbornou náhradou.
Je dobrou možnosťou raňajok, ktoré nespôsobujú náhle uvoľnenie inzulínu v krvi.
Spolu s príslušnými prísadami dodáva energiu na zvyšok dňa, namiesto toho, aby vyvolával pocit ospalosti.
Ako pripraviť tvarohový chlieb?
Tvaroh je prekvapivo všestranná a vďačná prísada do mnohých jedál.
Máme ho takmer stále v chladničke.
Na raňajky si ho môžeme pripraviť s ovocím, použiť ho na tvarohové palacinky, no ešte rýchlejšie je pripraviť si plochý chrumkavý chlieb.
Ingrediencie:
200 g tvarohu
1 vajce veľkosti L
štipka soli
akékoľvek korenie a bylinky, napríklad oregano alebo tymian
Príprava:
Rúru predhrejeme na 190°C (režim zhora-dole).
Plech s rozmermi 25 x 35 cm vystelieme papierom na pečenie.
Do mixéra vložíme tvaroh (môžeme ho nahradiť ricottou, ktorá má podobnú konzistenciu, ale je krémovejšia a chuťovo jemnejšia).
Pridajte vajce a soľ a vybrané koreniny (napr. údená paprika, čili, muškátový oriešok, rasca) a bylinky (napr. estragón, rozmarín, kôpor, medvedí cesnak).
Zamiešame a potom zmes nalejeme do pripraveného plechu na pečenie.
Rovnomerne rozotrieme a pečieme asi 30 minút.
Ďalšie tipy:
Chlieb sa oplatí pripraviť vopred, aby bol vždy poruke na nízkokalorický snack alebo na obed v práci.
Nechajte ho úplne vychladnúť a potom ho pevne zabaľte do fólie.
Uchovávajte v chladničke maximálne 3 dni alebo v mrazničke až mesiac.
Ak sa v balení tvarohu nahromadilo veľa vody, pred prípravou zmesi ju vylejte, inak bude príliš riedka.
Dovoľme si experimentovať.
Do tvarohu môžete pridať napríklad strúhaný tvrdý syr.
V rámci porcie vlákniny a nenasýtených mastných kyselín je dobré chlieb pred pečením posypať aj obľúbenými semienkami a orechmi.
Čím naplniť tvarohový chlieb?
Tento špecifický proteínový chlieb bez gramu múky a cukru sa dá jesť na sladko aj na slano.
Potrieme mascarpone a posypeme čučoriedkami, naplníme zeleninovou plnkou alebo hummusom so sušenými paradajkami.
Nasledujúce návrhy budú tiež chutné:
- „pizza“ s bazalkovým pestom a parmskou šunkou alebo grilovaným kuracím mäsom
- caprese sendvič – s mozzarellou, plátkami paradajok a kvalitným olivovým alebo hroznovým olejom
- panini s tuniakom a avokádom
- zábal plný zeleniny – napríklad s uhorkou, paprikou a červenou cibuľkou alebo s chrumkavým šalátom z mladej kapusty
Dobrú chuť!