Jemný koláč s jahodami a pudingom: Topí sa v ústach už po prvom súste!

Tajomstvom úžasnej chuti nášho koláča je jeho krehké cesto, ktoré z neho v kombinácii zamatového pudingu a čerstvých jahôd robí majstrovské dielo.

Sezóna jahôd je v plnom prúde a preto sme sa rozhodli s vami podeliť o jeden fantastický recept na koláč s jahodami a pudingom.

 

 

Je jemný a lahodný, určite si na ňom pochutí celá vaša rodina.

Jedná sa o skvelý koláč, ktorý sa dá pripraviť kedykoľvek počas roka, skvele sa v ňom hodí aj mrazené ovocie.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Krehké cesto, krém a ovocie

Delikátny recept na očarujúci jahodový koláč s pudingovým krémom z portálu newscafe.

Tajomstvom úžasnej chuti nášho koláča je jeho krehké cesto, ktoré z neho v kombinácii zamatového pudingu a čerstvých jahôd robí majstrovské dielo.

Recept na koláč s jahodami a pudingom je navyše veľmi jednoduchý na prípravu, takže ho určite zvládne každý.

 

Na jahodový koláč s pudingom potrebujeme:

(objem pohára = 250 ml)

Na cesto:

2 poháre hladkej múky

1 vajce

1/3 pohára jemného kryštálového cukru

200 g studeného masla

2 PL prášku do pečiva

štipku soli

Na pudingovú zmes:

3 balenia smotanového pudingu bez cukru (35 g balenie)

3,5 pohára mlieka

4 PL kryštálového cukru

Ostatné:

700 g jahôd

Postup:

Do strednej misky pridáme múku, soľ, cukor a prášok do pečiva.

 

 

Do pripravenej zmesi ďalej pridáme vajíčko a na menšie kúsky nakrájané maslo.

Všetko miesime ručne alebo pomocou mixéra s metličkou na krehké cesto.

Z cesta vytvarujeme hladkú, kompaktnú guľu.

Cesto rozdelíme na dve časti v pomere 3:5, potom menší kúsok zabalíme do fólie a vložíme na hodinu do mrazničky.

Do hrnca nalejeme 3 šálky mlieka a pridáme cukor.

 

 

Premiešame a zohrejeme na strednom ohni.

V samostatnej miske zmiešame zvyšné mlieko s pudingovým práškom.

Do malej misky nasypeme 2 ČL pudingového prášku – neskôr ho použijeme na posypanie jahôd.

Mlieko s pudingom dôkladne premiešame a potom vlejeme do takmer vriaceho mlieka v hrnci.

Za stáleho miešania varíme puding, kým nebude jeho konzistencia dostatočne hustá.

Potom puding odstavíme a necháme vychladnúť.

 

 

Po hodine vyberieme cesto z chladničky a nakrájame na plátky hrubé asi 5-7 mm.

Dno formy na pečenie (20 x 30 cm) prikryjeme papierom na pečenie a poukladáme kúsky cesta.

Kúsky cesta spojíme prstami.

Rúru predhrejeme na 180°C, potom vložíme formu dovnútra a pečieme asi 10 minút (horný/spodný ohrev).

Po uplynutí doby vyberieme formu z rúry.

Čerstvé jahody dôkladne umyjeme a odstránime stopky.

 

 

Ovocie nakrájame na menšie kúsky a potom posypeme zvyšným pudingovým práškom.

Na ešte teplé cesto poukladáme kúsky jahôd a všetko rovnomerne zalejeme pudingom (môže byť aj teplý).

Zvyšný kúsok cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame na hrubom strúhadle.

Nastrúhaným cestom posypeme koláč.

Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 45-55 minút (horný/spodný ohrev).

Môžeme servírovať.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes