Sezóna jahôd je v plnom prúde a preto sme sa rozhodli s vami podeliť o jeden fantastický recept na koláč s jahodami a pudingom.
Je jemný a lahodný, určite si na ňom pochutí celá vaša rodina.
Jedná sa o skvelý koláč, ktorý sa dá pripraviť kedykoľvek počas roka, skvele sa v ňom hodí aj mrazené ovocie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Krehké cesto, krém a ovocie
Delikátny recept na očarujúci jahodový koláč s pudingovým krémom z portálu newscafe.
Tajomstvom úžasnej chuti nášho koláča je jeho krehké cesto, ktoré z neho v kombinácii zamatového pudingu a čerstvých jahôd robí majstrovské dielo.
Recept na koláč s jahodami a pudingom je navyše veľmi jednoduchý na prípravu, takže ho určite zvládne každý.
Na jahodový koláč s pudingom potrebujeme:
(objem pohára = 250 ml)
Na cesto:
2 poháre hladkej múky
1 vajce
1/3 pohára jemného kryštálového cukru
200 g studeného masla
2 PL prášku do pečiva
štipku soli
Na pudingovú zmes:
3 balenia smotanového pudingu bez cukru (35 g balenie)
3,5 pohára mlieka
4 PL kryštálového cukru
Ostatné:
700 g jahôd
Postup:
Do strednej misky pridáme múku, soľ, cukor a prášok do pečiva.
Do pripravenej zmesi ďalej pridáme vajíčko a na menšie kúsky nakrájané maslo.
Všetko miesime ručne alebo pomocou mixéra s metličkou na krehké cesto.
Z cesta vytvarujeme hladkú, kompaktnú guľu.
Cesto rozdelíme na dve časti v pomere 3:5, potom menší kúsok zabalíme do fólie a vložíme na hodinu do mrazničky.
Do hrnca nalejeme 3 šálky mlieka a pridáme cukor.
Premiešame a zohrejeme na strednom ohni.
V samostatnej miske zmiešame zvyšné mlieko s pudingovým práškom.
Do malej misky nasypeme 2 ČL pudingového prášku – neskôr ho použijeme na posypanie jahôd.
Mlieko s pudingom dôkladne premiešame a potom vlejeme do takmer vriaceho mlieka v hrnci.
Za stáleho miešania varíme puding, kým nebude jeho konzistencia dostatočne hustá.
Potom puding odstavíme a necháme vychladnúť.
Po hodine vyberieme cesto z chladničky a nakrájame na plátky hrubé asi 5-7 mm.
Dno formy na pečenie (20 x 30 cm) prikryjeme papierom na pečenie a poukladáme kúsky cesta.
Kúsky cesta spojíme prstami.
Rúru predhrejeme na 180°C, potom vložíme formu dovnútra a pečieme asi 10 minút (horný/spodný ohrev).
Po uplynutí doby vyberieme formu z rúry.
Čerstvé jahody dôkladne umyjeme a odstránime stopky.
Ovocie nakrájame na menšie kúsky a potom posypeme zvyšným pudingovým práškom.
Na ešte teplé cesto poukladáme kúsky jahôd a všetko rovnomerne zalejeme pudingom (môže byť aj teplý).
Zvyšný kúsok cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Nastrúhaným cestom posypeme koláč.
Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 45-55 minút (horný/spodný ohrev).
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!