Čo keby ste skúsili vypražiť zemiaky v cestíčku?
S týmto nápadom už niekto prišiel a toto jedlo nazval „zemiaky na francúzsky spôsob„.
Sú také chutné a sýte, že okrem nich už nemusím nič pripravovať.
Recept na tie najlepšie zemiaky v cestíčku sme našli na portáli pysznosci a určite si ich zamilujete aj vy. Niekedy pripravujem tieto zemiaky dva alebo aj trikrát týždenne.
Niet divu, že ich u nás všetci milujú.
Zemiaky, ktoré tromfnú aj hlavný chod
Zemiaky sú natoľko univerzálne, že sa dajú použiť v mnohých rôznych variáciách a jedlách.
A v tejto verzii doslova kraľujú.
Názov „francúzske zemiaky“ môže byť trochu zavádzajúci, keďže tak bežne nazývame obľúbené gratinované zemiaky s vajíčkami a kyslou smotanou alebo krémový zemiakový kastról.
Tentokrát máme však na mysli iný, o niečo menej náročný recept.
V tejto verzii sa zemiaky obaľujú v aromatickom cestíčku a potom sa vkladajú do rozohriatej panvice.
Vďaka tomuto vďačia za svoj chrumkavý obal.
Zemiaky na francúzsky spôsob sa najlepšie podávajú ako hlavná časť jedla, nie ako príloha.
Nezabudnite k nim zahrnúť aj čerstvú zeleninu v podobe šalátu. Oplatí sa pripraviť aj aromatický dresing. Napríklad úplne jednoduchý z kyslej smotany, cesnaku a čerstvých byliniek.
Na prípravu zemiakov na francúzsky spôsob potrebujeme:
500 g zemiakov
1 vajce
3 PL hustého jogurtu
3 PL hladkej múky
1 PL zemiakovej múky
sušený cesnak
tymian
mletú papriku
soľ
mleté čierne korenie
rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Osušíme a nakrájame na plátky.
Potom ich uvaríme v jemne osolenej vode.
Mali by byť iba predvarené, takže stačí len 6-7 minút.
Keď sú pripravené, vyberieme ich z vody a necháme vychladnúť.
Zmiešame jogurt s vajcom. Pridáme cesnak, mletú papriku a tymian.
Ďalej pridáme soľ a čierne korenie.
Do zmesi preosejeme múku a dôkladne premiešame.
Zemiaky najskôr obalíme v ceste.
Na panvici zohrejeme olej.
Potom zemiaky opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista.
Hotové zemiaky poukladáme na tanier vystlaný papierovou utierkou.
Počkáme, kým stečie prebytočný olej.
Servírujeme so šalátom a cesnakovým dressingom.
Na dresing nám stačí len kyslá smotana, strúčik cesnaku a črstvé bylinky.
Stačí, všetko zmiešať a podávať vychladené.
Ak chcete, dressing môžete dochutiť čiernym mletým korením a špetkou soli.
Prajeme vám dobrú chuť!