Pripravte si doma jedlo, ktoré sa kedysi podávalo pravidelne, ale dnes sa už v našich domácnostiach takmer neobjavuje a je to veľká škoda.
Prekvapí svojou mimoriadnou chuťou ale aj svojou výživovou hodnotou.
Prečo by sme mali jesť kuracie srdcia?
Táto lacná potravina bola kedysi pevnou súčasťou jedálnička našich predkov. Dnes, keď máme k dispócií iné druhy mäsa, po tejto potravine siahne len málokto.
Čo obsahujú kuracie srdcia?
Vysoký obsah bielkovín:
Obsahujú kvalitné živočíšne bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rast svalov, regeneráciu a udržiavanie svalovej hmoty.
Bohatý zdroj železa:
Kuracie srdcia majú vysoký obsah hemového železa, ktoré je pre telo lepšie vstrebateľné ako železo z rastlinných zdrojov. Pomáha predchádzať chudokrvnosti.
Vitamíny skupiny B (najmä B12):
Vitamín B12 je kľúčový pre tvorbu červených krviniek, správnu funkciu nervového systému a energiu. Kuracie srdcia obsahujú aj vitamíny B2 (riboflavín), B3 (niacín) a B6.
Koenzým Q10 (CoQ10):
Tento antioxidant podporuje srdcovú činnosť, zdravie buniek a energiu. Telo si ho síce vie vytvoriť, ale s vekom jeho produkcia klesá.
Zinok a selén:
Minerály dôležité pre imunitu, hojenie rán a ochranu pred oxidačným stresom.
Nízky obsah sacharidov:
Sú vhodné aj pre nízkosacharidové alebo keto diéty.
Na dusené kuracie srdcia s ryžou potrebujeme:
500 g kuracích sŕdc
soľ
mleté čierne korenie
2 strúčiky cesnaku
rastlinný olej
1 mrkvu
1 cibuľu
1 pohár ryže
2 poháre vody
2 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
2 malé bobkové listy
2 strúčiky cesnaku
Na šalát:
1/2 malej kapusty
1 mrkvu
1 cibuľu
1 uhorku
kôpor
soľ
mleté čierne korenie
1 PL jablčného octu alebo citrónovej šťavy
3-4 PL olivového oleja
Postup:
Spodný tuk na srdciach odrežeme. Očistíme a prekrojíme.
Srdcia vložíme do misky, osolíme a pridáme čierne korenie.
Potom pridáme nastrúhaný cesnak a vareškou premiešame.
Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme 15-20 minút odpočívať.
Po uplynutí doby smažíme srdcia v rastlinnom oleji 2-3 minúty a dusíme na miernom ohni 10 minút.
Ošúpanú mrkvu nakrájame na kocky. Pridáme do panvice a dusíme 3-5 minút.
Potom pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a smažíme 3-5 minút.
Ďalej pridáme ryžu.
V samostatnej miske zmiešame vodu so smotanou.
Zmes nalejeme do panvice. Osolíme, pridáme bobkový list a cesnak.
Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme, kým sa voda úplne neodparí.
Na tvrdej podložke nasekáme kapustu a vložíme ju do misky.
Na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu a pridáme do misky.
Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu.
Uhorku nakrájame na plátky a vložíme do misky so šalátom.
Pridáme nasekaný kôpor, ochutíme soľou a čiernym korením.
Nakoniec pridáme ocot, olivový olej a všetko spolu dôkladne zmiešame.
Kuracie srdcia s ryžou ochutíme nasekaným kôprom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: