Najlepšia dusená červaná kapusta: K pečenému mäsu aj zemiakom pasuje výborne!

Sýty a chutný doplnok k rôznym jedlám!

Teplá červená kapusta je výborným doplnok k hlavným jedlám.

Výborne sa hodí k fašírke, pečenej kačke a hovädzím rezňom.

Je jednoduchý a sýta, najmä vo verzii s údenou slaninkou.

 

 

Unikátny recept na šalát z červenej kapusty z portálu mojegotowanie.

Jedná sa o vlajkovú loď Horného Sliezska, ale je známa a obľúbená aj u nás.

Tento jednoduchý a najmä chutný doplnok k večeri pripravíte za 30 minút.

 

Na prípravu potrebujeme:

1 červenú kapustu

15 g soli

400 ml vody

5 g kryštálového cukru

30 ml citrónovej šťavy

 

 

1 cibuľu

45 g masla

2 jablká

Postup:

Príprava kapusty: kapustu ošúpeme od nevzhľadných vonkajších listov.

Umyjeme pod tečúcou vodou.

Prekrojíme na polovicu a potom nasekáme nožom alebo kuchynským robotom (stonku nevyhadzujeme).

 

 

Kapustu vložíme do misky, osolíme a premiešame. Odložíme na 10-15 minút.

Varenie: do veľkého hrnca nalejeme vodu a privedieme do varu.

Do hrnca vložíme kapustu. Pridáme cukor a citrónovú šťavu.

Prikryjeme a dusíme 20 minút na strednom ohni.

 

 

Príprava ostatných surovín: v panvici rozpustíme maslo.

Cibuľu ošúpeme a nakrájame, potom ju pridáme do panvice.

Smažíme do sklovita.

 

 

Jablká nakrájame na malé kocky a pridáme k cibuli.

Všetko spolu smažíme 2-3 minúty.

Osmažené suroviny z panvice pridáme do uvarenej kapusty.

 

 

Všetko spolu zmiešame a zohrievame asi 5 minút bez toho, aby sme jedlo opäť priviedli do varu.

Okoreníme podľa chuti.

Tipy redakcie:

Recept na červenú kapustu možno mierne upraviť.

 

 

Citrónovú šťavu môžeme nahradiť vínnym alebo jablčným octom.

Na konci varenia stačí pridať 1 PL vami zvolenej prísady.

Kyslá prísada dodá pokrmu krásnu tmavočervenú farbu.

 

Ak má naša uvarená kapusta príliš veľa vody, môžeme ju scediť pred pridaním citrónovej šťavy (alebo octu), jablka a cibule z panvice.

Červená kapusta môže u niektorých ľudí spôsobiť plynatosť.

Aby sme tomu predišli, odporúčame do varenia pridať lyžicu mletej racse.

 

 

Pred podávaním kapusty na večeru ju môžeme zmiešať  s niekoľkými lyžica repkového oleja.

Najjednoduchší spôsob prípravy kapusty je použiť kuchynský robot so špeciálnym nástavcom na sekanie zeleniny.

Tvrdú stonku treba vyrezať, ale nemusí ísť rovno do koša alebo kompostéra.

Môžeme ju nastrúhať na jemnom strúhadle a pridať do šalátu s kalerábom, jablkom a mrkvou.

Stonka z kapusty poslúži aj na prípravu chrumkavých placiek alebo zeleninového vývaru zo zvyškov.

K akým jedlám sa hodí červená kapusta?

Červená kapusta, vysmážaná alebo dusená s cibuľou, sa tradične podáva k mäsitým jedlám a rôznym druhom halušiek.

Perfektne sa hodí k:

  • dusenému mäsu – teplá červená kapusta sa hodí ku klasickým jedlám z jedného hrnca, ako napr. hovädzí stroganoff.

Hodí sa aj k bravčovým kotletám, či hovädzím roládam v hubovej omáčke.

  • kotletám – tradičné mleté alebo bravčové kotlety.

Červená kapusta môže byť tiež doplnkom k vegetariánskym jedlám, ako sú napr. hubové rezne.

  • kačici s jablkami – červená kapusta sa hodí aj k sladkým mäsám.

K tomuto jedlu stojí za to zahrnúť aj do zlatista upečené zemiakové plátky.

Pečené bravčové karé so slivkami je dobrou voľbou aj na Štedrú večeru.

Šalát z červenej kapusty

Rýchly šalát z červenej kapusty je tiež dobrá, vitamínmi nabitá alternatíva k varenej verzii.

Pripravíme ho z niekoľkých jednoduchých surovín, ktoré máme vždy v chladničke.

K červenej kapuste sa hodí mrkva a jablká.

Dochutíme soľou, korením, cukrom (alebo medom) a octom.

Ako dresing poslúži rastlinný olej, olivový olej alebo majonéza (môžeme zmiešať aj s prírodným jogurtom).

Pokrm sa stane výraznejším, ak do neho pridáme aj lyžičku pikantnej horčice.

Miska šalátu musí obsahovať aj čerstvý kôpor a petržlenovú vňať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes