Balkánsky syr, známy aj ako „balkan“ alebo „syr feta“, je obľúbenou prísadou do šalátov, omáčok a pečených jedál.
Jeho slaná chuť a ľahká štruktúra mu dodávajú univerzálnosť, ktorá ho robí ideálnym pre rôzne recepty.
Ak si chcete vychutnať túto lahodnú pochúťku bez nutnosti kupovať drahé produkty v obchode, skúste si ho pripraviť doma.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ingrediencie:
2 kocky tvrdého tvarohu (po 250 g)
1,5 l vody
65 g jemne mletej soli
Postup:
Príprava tvarohu:
Tvaroh nechajte odkvapkať na sitku, aby ste z neho odstránili prebytočnú srvátku.
Solný roztok:
V hrnci priveďte vodu k varu a rozpustite v nej soľ. Nechajte roztok vychladnúť na izbovú teplotu.
Namáčanie tvarohu:
Vložte tvaroh do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Zalejte ho vychladnutým soľným roztokom tak, aby bol úplne ponorený. Nádoby pevne uzavrite.
Dozrievanie:
Nádoby s tvarohom umiestnite do chladničky a nechajte ich tam dozrievať 4 dni. Počas tejto doby syr absorbuje soľ a získa typickú balkánsku chuť.
Hotový syr:
Po 4 dňoch je váš domáci balkánsky syr hotový. Vyberte ho z nádoby, nakrájajte ho na kocky a podávajte podľa chuti.
Tipy:
Pre výraznejšiu chuť môžete do soľného roztoku pridať aj bylinky, ako napríklad rascu, tymián alebo oregano.
Domáci balkánsky syr môžete skladovať v chladničke až 2 týždne.
Ak chcete syr s pevnejšou konzistenciou, môžete ho po 4 dňoch dozrievania vybrať z nádoby a nechať ho odkvapkať na sitku ďalších 24 hodín.
Recept na domáci šalát s balkánskym syrom
Tento recept na šalát s balkánskym syrom je ideálny pre tých, ktorí hľadajú rýchle a chutné jedlo.
Je plný čerstvej zeleniny a lahodného syra a je hotový za pár minút.
Ingrediencie:
200 g cherry rajčiakov, prekrojených na polovicu
1 uhorka, nakrájaná na kocky
1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
150 g balkánskeho syra, nakrájaného na kocky
1/2 hrnčeka olivových listov
1/4 hrnčeka olivového oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička sušeného oregana
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
V miske zmiešajte cherry rajčiaky, uhorku, cibuľu, balkánsky syr a olivové listy. V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, soľ a korenie. Prelejte dresingom cez zeleninu a syr a jemne premiešajte.
Podávajte ihneď s chlebom alebo pita chlebom.
Tipy:
Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať do šalátu aj nakrájanú čili papričku.
Ak nemáte olivové listy, môžete ich nahradiť kapustou alebo petržlenovou vňaťou.
Šalát môžete obohatiť aj o ďalšiu zeleninu, ako napríklad papriku, cuketu alebo kukuricu.
Pre vegetariánsku verziu môžete balkánsky syr nahradiť tofu.