Mnoho ľudí, ktorí chcú schudnúť pár centimetrov, sa najprv vzdá pečiva.
Niektorí ľudia však zle reagujú aj na obyčajný pšeničný chlieb a lepok, ktorý obsahuje.
Ak chcete vyskúšať iný chlieb, jeho náhradou vám bude náš chlieb bez múky.
Fantastický recept na chrumkavý chlieb bez múky z portálu przyslijprzepis.
Recept, ktorý si zamilovali už tisíce ľudí
Chlieb bez múky momentálne láme rekordy obľúbenosti na internete.
Objavil sa už u mnohých kulinárskych youtuberov.
Každý, kto prvýkrát ochutnal tento recept, sa pýtal, ako sa to dá urobiť.
Ak si myslíte, že vás čaká zdĺhavá príprava, ste na omyle. V tomto recepte dokonca nenájdete ani kvások.
A čo viac, je to chlieb bez múky a droždia, ktorý zvládnu aj začiatočníci.
Dokonalá náhrada pečiva pre zdravie aj štíhlu líniu
Ide o dokonalú náhradu pečiva pre ľudí, ktorí nemôžu jesť kváskový pšeničný alebo kváskový ražný chlieb.
Recept ocenia aj ľudia so žalúdočnými problémami reagujú zle na kysnuté cesto.
Kvások by tiež nemali jesť ľudia s mykózou alebo alergiou na túto zložku.
Ak nie múka, kvások a droždie, čo potom tento chlieb spája a umožňuje mu získať nadýchanú textúru? Čítajte ďalej a nižšie v texte sa dozviete presný pomer surovín ako aj postup prípravy,
Základnú surovinu hľadajte v chladničke
Základom zdravého chleba je tvaroh.
Vyberte si chudý, polotučný, ale hrudkovitý. Čím nízkotučnejší, tým bude mať viac bielkovín.
Nízkotučný tvaroh má približne 18-20 g bielkovín na 100 g, to znamená, že celý bochník bude mať až 90-100 g bielkovín.
Chlieb s tvarohom pomôžu spojiť vajíčka, ľanové a ovsené vločky a otruby, ktoré vplyvom vlhkosti napučia.
My sme pridali aj trochu maku, ale to nie je nutné.
Na prípravu tvarohového chleba bez múky potrebujeme:
500 g nízkotučného alebo polotučného tvarohu
3 vajcia
30 g ľanových semienok
120 g ovsených vločiek
150 g ovsených otrúb
30 g tekvicových alebo slnečnicových semienok
50 g lieskových orieškov
15 g prášku do pečiva
1 ČL soli
Postup:
Vo veľkej mise rozdrvíme tvaroh, pridáme ostatné ingrediencie.
Všetko spolu zmiešame. Môžete to urobiť krátko ručne (my sme použili vidličku) alebo kuchynským robotom – pomocou mixéra alebo háku na cesto.
Orechy by mali zostať celé.
Cesto vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do formy.
Ruky si namočíme vo vode a vyformujeme bochník.
Pečieme 50 minút pri teplote 180°C.
Chlieb môžeme piecť nielen v rúre, ale aj v beztukovej fritéze (air fryer).
Pred pečením si komoru prístroja vystelieme papierom na pečenie a konce pevne zahneme, aby prúd vzduchu papier neroztrhol a nespálil.
Prajeme vám dobrú chuť!