Tieto chrumkavé rolky sú plné chutí a hodia sa na obed aj večeru.
Rozhodne sa nestratia ani na slávnostnom stole, prípadne ako pohostenie na večierku.
Vynikajúci recept na lahodné predjedlo z youtube kanála Домашняя Кулинария.
Potrebujeme:
480 g hladkej múky (3 šálky)
250 ml mlieka (1 pohár)
1 ČL sušeného droždia (6 g)
1 PL kryštálového cukru (20 g)
100 ml rastlinného oleja (1/2 šálky)
1 bielok
1/2 ČL soli
Na plnku:
3 zemiaky (500 g)
50 g masla
soľ
mleté čierne korenie
100 g syra
50 g jarnej cibuľky
Na potretie:
40 ml rastlinného oleja
1 žĺtok
Na posypanie:
sezamové semiačka
Postup:
Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na kocky.
Zalejeme vodou, prekryjeme pokrievkou a varíme do mäkka.
Do stredu múky v miske urobíme jamku.
Nalejeme mlieko a pridáme droždie.
Pridáme cukor a nalejeme olej.
Nakoniec pridáme bielok, soľ, rukou premiešame a vymiesime cesto.
Vymiesené cesto vložíme do misky.
Prekryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.
Uvarené zemiaky vložíme do samostatnej hlbokej misy.
Pridáme maslo, soľ, čierne korenie a roztlačíme.
Na hrubom strúhadle nastrúhame syr.
Pridáme ho do zemiakovej zmesi.
Nakoniec pridáme na malé kolieska nakrájanú cibuľku a všetko spolu zamiešame.
Cesto položíme na pomúčený stôl vytvarujeme a rozdelíme na štyri časti.
Z nakrájaných častí cesta ušúľame gule.
Z cesta rozvaľkáme na pomúčenom stole veľký tenký obdĺžnik.
Cesto potrieme olejom.
Na obidva užšie konce nanesieme plnku a zrolujeme proti sebe (viď video).
Cesto v strede prekrojíme na dve časti.
Rolky poukladáme na plech a potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Nakoniec vrch posypeme sezamovými semiačkami.
Plech vložíme do rúry.
Pečieme 25 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: