Pripravte si domácu náhradu majonézy bez vajec a bez octu podľa tohto receptu z portálu popoisty.
Je zdravšia a pritom rovnako chutná, ako majonéza z obchodu!
Výhody domácej majonézy bez octu a vajec
Zdravie:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Majonéza bez vajec je vhodná pre ľudí s alergiou na vajcia.
Majonéza bez octu je šetrnejšia k žalúdku a nespôsobuje pálenie záhy.
Chuť a textúra:
Domáca majonéza má jemnejšiu a krémovejšiu chuť ako kupovaná majonéza.
Domáca majonéza je hustejšia a stabilnejšia.
Domáca majonéza sa dá ľahko ochutiť rôznymi bylinkami a korením.
Na domácu majonézu potrebujeme:
150 ml mlieka
300 ml slnečnicového oleja
3 PL citrónovej šťavy
soľ
horčicu podľa chuti
kryštálový cukor podľa chuti
voliteľné: petržlenová vňať
Postup:
Majonéza z obchodu je pomerne drahá a navyše obsahuje konzervačné látky a dochucovadlá.
Prejdite na zdravšiu verziu a nahraďte kupovanú majonézu touto chutnou domácou omáčkou.
Tá neobsahuje surové vajcia, ani ocot a je bez konzervačných látok.
Postup je až smiešne jednoduchý a preto rozhodne stojí za to, aby ste ju skúsili.
Jej chuťou budete milo prekvapení.
Táto domáca omáčka je vhodná do šalátov, aj k rôznym vysmážaným jedlám, do sendvičov a pod.
Postup:
V mise si zmiešajte mlieko a olej.
Mixujte ponorným mixérom tak, že prvých pár sekúnd držte mixér na dne nádoby.
Pridajte citrónovú šťavu, horčicu, cukor, aj soľ.
Mixujte kým nie je omáčka hustá a kompaktná.
Môžete pridať sušenú alebo nasekanú petržlenovú vňať.
Keď je omáčka hotová, preložte ju do čistej, suchej sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke.
RADA: Pozrite si dátum spotreby mlieka, ktoré ste do omáčky použili a do tohto dátumu spotrebujte aj omáčku.
Hotovo. Môžete ju podávať k svojim obľúbeným jedlám.
Druhý recept: Majonéza z kyslej smotany
Vynikajúca ľahká domáca majonéza, ktorá sa vám pri príprave vianočného šalátu určite bude hodiť.
Okrem skvelej chuti má však jednu ďalšiu výhodu, v porovnaní s kupovanou majonézou je omnoho dietnejšia a preto si ju môžete dopriať bez obáv z „vianočných“ kilogramov.
Hodí sa do mnohých šalátov, ale môžete ju používať aj ako dressing k mäsu alebo k rybám.
Potrebujeme:
1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku
1 malú cibuľku
1 zaváranú uhorku
1 lyžicu olivového/ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)
1 lyžicu uhorkového nálevu
1 lyžičku horčice
1 lyžičku polievkového korenia
Štipku soli a čierneho korenia
Postup:
Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.
Skladujeme v chladničke.
Fit majonéza podľa trénera
Táto majonéza má naozaj vynikajúcu chuť a okrem šalátu sa hodí aj ako dressing k vašim obľúbeným slaným dobrotám.
Potrebujeme:
2 PL ľanovej múky
125 ml kokosového (alebo iného) oleja
60 ml vody
2 PL citrónovej šťavy
1,5 PL horčice
soľ, korenie a cukor podľa chuti
Postup:
Do hrnca si nasypeme ľanovú múku, prilejeme vodu a na miernom ohni zahrievame. Vznikne nám hustejšia hmota a vtedy vieme, že hrniec z plameňa odstavíme.
Keď nám múka vychladne na izbovú teplotu, pridáme soľ, korenie a cukor podľa chuti.
Mixujeme metličkovým mixérom a postupne pridávame olej. Vznikne nám hladká omáčka.
Následne pridáme citrónovú šťavu a horčicu. Na záver ochutnáme a pridáme ešte soľ alebo cukor, podľa toho, čo nám chýba.
Dobrú chuť!