Už nemusíte hľadať nič iné: 15 nápadov na VEĽKONOČNÉ pohostenie pre návštevy, ktoré zvládnete raz-dva!

Tešíte na sviatky? My sa už nevieme dočkať a kedže vieme, že sviatky jari sa spájajú aj s dobrým jedlom a časom stráveným s rodinou, prinášame vám 13 skvelých nápadov, ako vaše návštevy pohostiť rýchlo a veľmi chutne! :-)
[mashshare]

Tešíte na sviatky? My sa už nevieme dočkať a kedže vieme, že sviatky jari sa spájajú aj s dobrým jedlom a časom stráveným s rodinou, prinášame vám 15 skvelých nápadov, ako vaše návštevy pohostiť rýchlo a veľmi chutne! :-)

5-minútové šunkové rolky

 

 

Potrebujeme:

500 g šunky nakrájanej na hrubšie plátky

150 g strúhaného syra

4 menšie vajcia uvarené natvrdo

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2-3 strúčiky cesnaku

100g majonézy

Postup:

Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame na strúhadle.

Pridáme majonézu, syr, pretlačený cesnak a celú zmes dôkladne premiešame.

Náplň navrstvíme na šunkové kolieska a zrolujeme.

Podávam s čerstvým pečivom.

Plnená paprika na studeno

 

 

Jedná sa o veľmi chutné a rýchle jedlo, ktoré navyše aj skvele vyzerá. Vyskúšajte plnenú papriku so syrovo-vaječnou zmesou a šunkou.

Potrebujeme:

250 g masla

200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)

250 g šunky nakrájanej nadrobno

4 uvarené vajcia

1 lyžicu horčice

Soľ, čierne mleté korenie

12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky

Postup:

Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou.

Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie.

Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.

Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami.

Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.

Servírujeme ako studenú misu nakrájané na kolieska.

Rýchly šunkovo-syrový šalát

 

 

Potrebujeme:

400 g šunky

4 čerstvé uhory

180 g syra

3 vajcia uvarené natvrdo

1 strúčik cesnaku

Soľ

Majonéza

Potrebujeme:

Šunku a uhorky nakrájame na štvorčeky. Vajcia a syr nastrúhame na strúhadle. Všetky ingrediencie zmiešame v miske s pretlačeným cesnakom, soľou a majonézou.

Podávame s čerstvým pečivom.

Salámová roláda

 

 

Potrebujeme:

500 g smotanového syra izbovej teploty

300 g suchej salámy nakrájanej na tenké plátky

1 zelenú papriku nakrájanú na tenké plátky

Postup:

Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinovú fóliu, položíme na ňu syr a prikryjeme ho ďalším kusom fólie. Valčekom rozvaľkáme syr na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 centimeter.

Z vrchu odstránime fóliu a na syr ukladáme plátky salámy. Potom syr pokrytý salámou opäť prikryjeme fóliou a opatrne otočíme.

Potom z vrchnej časti opäť odstránime fóliu a na syrovú vrstvu nanesieme plátky zelenej papriky.

Roládu opatrene zrolujeme tak, aby držala čo najpevnejšie.

Roládu servírujeme nakrájanú na kolieska. Pri krájaní použite ostrý nôž.

Falošné mini pizze z jedného zemiaku

 

Potrebujeme:

1 veľká nový zemiak

Kyslú smotanu

Strúhaný syr

1 strúčik cesnaku

Soľ a bazlaka

Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo máte radi:

Paradajkovú omáčku, šunku, kukuricu….

Olivový olej

Postup:

Zemiak nakrájame na tenké plátky – netreba šúpať.

Plátky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme a okoreníme.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, alebo kým sú plátky dostatočne prepečené.

Zemiaky teraz obložíme ľubovoľnými prísadami a dáme ešte zapiecť do rúry na 5 minút. Výborná je verzia bez mäsa, len s kyslou smotanou zmiešanou s trochou strúhaného syra, cesnakom a bazalkou. Môžete však zvoliť aj klasickú pizza verziu – paradajková omáčka, syr, šunka a pizza korenie.

 

Plnené rolky zo starých rožkov

Potrebujeme:

4 staršie rožky

150 g údeného syra

100 g šunky

60 g masla

2 vajcia uvarené natvrdo

1 zelenú papriku

1 červenú papriku

½ lyžičky soli

Štipku čierneho korenia

Postup:

Rožky rozdelíme na polovicu a konce odrežeme.

Rukoväťou varechy vyberieme vnútro, čím získame priestor na plnenie rožkov.

Syr nastrúhame a preložíme do misky (2-3 lyžice odložíme bokom na posypanie). Šunku nakrájame nadrobno, vajcia uvaríme a nastrúhame. Papriky nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. Nakoniec pridáme rozpustené maslo, soľ a koreniny.

Náplň pomocou lyžičky navrstvíme do vnútra rožkov.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom.

Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým vrch rožtekov nie je chrumkavý.

Farebné želé kraslice

 

 

Potrebujeme:

10 škrupín z vajíčok – umytých a vysušených

2 šálky hovädzieho vývaru

20 g želatíny v prášku

1 červenú papriku

1 šálku sterilizovanej kukurice – scedenej z nálevu

300 g šunky nakrájanej nadrobno

Niekoľko vetvičiek kôpru alebo iných byliniek

Postup:

Na tupej strane každého vajíčka je potrebné vytvoriť otvor s priemerom 1,5 – 2 cm, ktorým budeme vajcia plniť. Potom vajcia vložíme do obalu, aby pevne stáli.

Želatínu necháme napučať vo vývare. Potom zahrievaním rozpustíme na plameni (nevaríme).

Do vajec vložíme náplň zo šunky, kukurice, papriky a vetvičiek kôpru. Zalejeme želatínou a vložíme do chladničky stuhnúť.

Vajíčkový šalát hotový za 15 minút!

 

 

Potrebujeme:

4 vajcia

2 lyžice majonézy

1-2 lyžičky horčice

1 lyžičku nasekanej petržlenovej vňate

1 lyžičku nasekaného kôpru

Soľ a čierne korenie

Citrónovú kôru

Postup:

Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme v škrupinke celkom vychladnúť. Potom olúpeme a nakrájame na kocky. V miske zmiešame majonézu s horčicou, citrónovou kôrou, bylinkami a dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami. Premiešame s vajíčkami a podávame studené.

Syrová roláda

Vynikajúce pohostenie pre vašich hostí, alebo jednoducho chutná slaná pochúťka zo syra a fantastickej náplne.

Potrebujeme:

12 plátkov taveného syra

100 g najemno strúhaného syra

100 g jemného tvarohu

100 g masla

9 plátkov šunky

5 vajec

1 lyžičku horčice

Soľ, čierne mleté korenie

Najemno nasekanú petržlenovú vňať

Postup:

Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.

Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku.

Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou.

 

Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.

5-minútová šunková nátierka

 

 

Potrebujeme:

270 g šunky

15 g jarnej cibuľky – zelenú časť

15 g zeleru

35 g nakladaných uhoriek

50 ml nálevu z nakladaných uhoriek

95 g majonézy

2 lyžičky horčice

Postup:

Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).

 

Podávame s pečivom alebo s rýchlymi slanými koláčikmi z lístkového cesta.

Muffiny zo staršieho chlebíka

Potrebujeme:

5 krajcov starého chlebíka

4 vajcia

2 strúčiky cesnkau

2 šálky kyslej smotany

250 g mozzarelly

Soľ a čierne korenie

Postup:

Chlebík nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame 4 vajcia, smotanu, pretlačený cesnak a nastrúhanú mozzarellu. Ochutíme soľou, korením a pridáme kúsky chleba.

Formu na muffiny vymastíme maslom a chlebovo-vajíčkovú zmes navrstvíme do otvorov.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.

Chutné rajčinové jednohubky

Potrebujeme:

1 plechovku tuniaka (môžeme použiť aj iné ryby podľa chuti)

1 menšiu strúhanú mrkvu

1 menšie kyslé jablko

1-2 polievkové lyžice najemno nasekanej cibuľky

1 lyžicu zelenej cibuľky nasekanej najemno (príp. kôpru)

Soľ a korenie podľa chuti

Kyslú smotanu (príp. domácu majonézu)

3 väčšie paradajky

Postup:

Jablko ošúpeme, nastrúhame najemno a v miske zmiešame s mrkvou, cibuľkou, zelenou cibuľkou, smotanou a tuniakom. Dochutíme soľou, korení a premiešame.

Paradajky nakrájame na hrubšie plátky, preložíme na plytký tanier alebo misu a na každý kúsok navrstvíme pomazánku.

Podávame ako chutný predkrm alebo chuťovku.

Plnené rolky z toastového chlebíka

Potrebujem:

6 ks toastového chleba

6 plátkov toastového syra

2 vajcia

1 šálku ovsených vločiek

Soľ

Rastlinný olej

Postup:

Z chleba odstránime okrajme a striedku rozvaľkáme valčekom. Na chlieb uložíme plátok syra a zrolujeme. Potom rolky obalíme najskôr v rozšľahaných vajíčkach (môžeme ochutiť soľou) a potom v ovsených vločkách.

Rolky vyprážame na rastlinnom oleji zo všetkých strán dozlatista.

Plnené lieviky zo salámy

Jednoduché, sýte a chutné už na prvý pohľad. Potrebujete niekoľko plátkov suchej salámy nakrájanej na tenké pláty a rýchlu náplň. V miske zmiešajte nastrúhané uvarené vajce natvrdo, strúhanú mozzarellu (alebo iný syr), najemno nasekané bylinky a lyžicu majonézy či pomazánkového masla. Túto zmes naneste na kolieska salámy, ozdobte zelenou bylinkou (kúskom kôpru alebo petržlenovou vňaťou) a zatočte do tvaru kornútu. Potom stačí už len upevniť špáradlom a môžete podávať.

Krémová vajíčková nátierka

Potrebujeme:

5 vajec

200 g kyslej smotany

1 a 1/2 lyžice horčice

1 lyžičku soli

Korenie podľa chuti

1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.

Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.

Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.

Plnené vaječné jednodnohubky

Potrebujeme:

12 vajec

1/3 šálky majonézy

Zväzok jarnej cibuľky nadrobno nakrájanej

2 lyžice horčice

Soľ

Čierne mleté korenie

Na oči a zobáčiky:

Celé čierne korenie

Mrkvu

Postup:

Vajcia vložíme do vody, preložíme na plameň a zohrievame. Keď sa voda začne variť, zložíme z plameňa a necháme prikryté pokrievkou stáť 15 minút.

Vajcia vyberieme z vody, ochladíme pod studenou vodou a olúpeme.

Potom odkrojíme vrchnú časť vajjec a lyžičkou vyberieme žĺtok. Spodnú časť vajíčok zarovnáme tak, aby pevne stáli.

Žĺtky rozmačkáme vidličou a zmiešame s horčicou, majonézou, soľou a korením.

Zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a naplníme dovnútra vajec.

Prikryjeme vrchnou časťou  a pomocou mrkve a korenia vytvoríme oči a zobáčiky.

Podľa chuti môžeme vytvárať akékoľvek náplne podľa fantázie – s chrenom, jogurtom a rôznymi koreninami.

Bleskové muffiny z toastového chlebíka

Potrebujeme:

Plátky toastového chleba

Niečo na vykrajovanie (pohár, vykrajovátko alebo prelchovku

Formu na muffiny vymastenú maslom

Prísady na oblohu:

Vajíčka

Šunku

Strúhaný syr

Smotanu, kečup, koreniny

Postup:

Z toastového chleba vykrojíme kruhy (zvyšok môžeme použiť do plnky alebo na prípravu knedle).

Pomocou valčeka rozvaľkáme vykrojené kúsky natenko a vložíme do otvorov vo forme.

Naplníme náplňou podľa chuti – napríklad rozšľahané vajíčka so šunkou a syrom alebo čokoľvek, čo nájdete v chladničke.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov približne 15 minút (prípade podľa toho, aby boli okraje opečené dochrumkava a vajce v náplni nestuhne).

 

Najlepšie recepty na dnes