Mäkučké moravské koláče, ktoré ani minútu nekysnú: Každému odporúčam dávku zdvojnásobiť, to cesto je úžasné!

Fantastické cesto na moravské koláče a buchty podľa autorky Evky Takačovej, ktoré viete pripraviť za 15 minút a ďalších 15 minút sa pečú. O pol hodinky tak môžete mať na stole vynikajúce koláčiky.
[mashshare]

Moravské koláče sú tradičné kysnuté koláče s dvojitou plnkou. Jedna plnka je ukrytá v ceste a druhá je na povrchu koláča.

 

 

Vedeli ste, že toto tradičné pečivo môžete pripraviť aj v zrýchlenej verzii „bez kysnutia“? Existuje viacero receptov na rýchle moravské koláče, ktoré sú hotové za cca 30 minút.

Dnes vám prinášame fantastické cesto na moravské koláče a buchty podľa autorky Evky Takačovej, ktoré viete pripraviť za 15 minút a ďalších 15 minút sa pečú.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

O pol hodinky tak môžete mať na stole vynikajúce koláčiky.

 

 

Nekysnuté moravské koláče si získali srdcia mnohých pre ich rýchlosť a jednoduchosť prípravy. Zabudnite na zdĺhavé kysnutie a namiesto toho si vychutnajte lahodný dezert hotový už za 30 minút.

Táto rýchlosť je ideálna pre zaneprázdnených ľudí, ktorí chcú potešiť rodinu a priateľov sladkou pochúťkou bez trávenia hodín v kuchyni. Nenechajte sa však zmiasť rýchlosťou – chuť nekysnutých moravských koláčov nijako nezaostáva za kysnutými variantmi.

Tieto koláče sú obľúbené aj pre ich variabilitu. Plnky môžete ľubovoľne kombinovať a experimentovať s novými chuťami. Pridanie vanilky, rumu, orechov do cesta alebo štipky škorice do plnky dodá koláčikom jedinečný charakter.

Vďaka jednoduchosti prípravy sú nekysnuté moravské koláče perfektnou voľbou aj pre menej skúsených pekárov. Recept zvládne aj začiatočník a s trochou snahy sa môže pochváliť lahodným dezertom, ktorý ohúri celú rodinu.

Na nekysnuté koláče potrebujeme:

Cesto:

600g hl. múka

250ml mlieko

1 droždie

2 vajcia

2 dc oleja

3 lyzice kr.cukru

1 bal. vanilkového cukor

1 prášok do pečiva

Náplň:

 

 

Tvaroh

Slivkový lekvár

Hrozienka

Na posypanie:

Práškový cukor

Mrvenička:

Povrch koláča sa posype mrveničkou z múky, masla a cukru.

Ak chcete, aby bola mrvenička chrumkavejšia, môžete do nej pridať nasekané orechy.

Voliteľné:

Kopček šľahačky na podávanie

Postup:

 

 

Toto cesto je zázračné v tom, že všetky len stačí vymiešať v jednej miske.

Žiadna dlhá práca a ani čakanie na vykysnutie.

Jednoducho s cestom hneď pracujete – teda robíte koláčiky.

 

 

Ja som koláčiky povykrajovala pohárom (priemer 5 cm).

V strede som urobila priehlbinku dnom menšieho pohára.

Do jamky dáme náplň.

Ja odporúčam slivkový lekvár a ochutený tvaroh vymiešaný so žĺtkom.

 

 

Potrieme vajíčkom a dáme piecť.

Vo vyhriatej rúre sa pečú pri 180 stupňoch len 15-16 minút.

Koláčiky sú krásne mäkučké a vynikajúce.

Tu je niekoľko tipov na prípravu moravských koláčov:

Do cesta môžete pridať rum, aby malo koláčové cesto lepšiu chuť.

Plnky môžete ľubovoľne obmieňať podľa chuti.

Ak chcete, aby bola mrvenička chrumkavejšia, môžete do nej pridať nasekané orechy.

Moravské koláče môžete piecť aj v menších formách na muffiny.

Prajme vám dobrú chuť! :-)

Autor receptu : Eva Takačová

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes