Príprava domáceho syra nemusí byť zložitá ani časovo náročná.
Ponúkame vám najjednoduchší recept na lahodný domáci mliečny výrobok s brilantnou konzistenciou a lahodnou chuťou.
Nenáročný recept na najchutnejší domáci syr z portálu mojegotowanie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Už vás nebavia rastúce ceny vašich obľúbených syrov?
Radšej si pripravte svoj vlastný, pretože je to veľmi jednoduché.
Aby ste si užili chuť domácich mliečnych výrobkov, potrebujete len mlieko a lacné pridané suroviny.
Príprava zaberie menej ako 20 minút a zvládne ju určite každý.
Vyskúšajte si ho pripraviť sami podľa nášho receptu a budete nadšení.
Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí pripraviť domáci syr bez syridla
1. Zdravie
Syr bez syridla je vhodný aj pre ľudí, ktorí trpia tráviacimi ťažkosťami po konzumácii syra so syridlom. Syridlo je enzým, ktorý sa pridáva do mlieka na urýchlenie zrážania. Niektorí ľudia naň reagujú nežiadúcimi reakciami, ako je nadúvanie, hnačka a bolesť brucha.
2. Jednoduchosť
Domáci syr bez syridla sa dá pripraviť jednoducho a rýchlo z dostupných surovín. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani zručnosti.
3. Chuť
Domáci syr bez syridla má lahodnú a jemnú chuť, ktorá sa dá upraviť rôznymi bylinkami a korením.
4. Kontrola nad ingredienciami
Pri príprave domáceho syra bez syridla máte kontrolu nad všetkými ingredienciami. Môžete si tak vybrať kvalitné suroviny a vyhnúť sa umelým prísadám a konzervantom.
5. Zábava
Príprava domáceho syra je zábavná aktivita, ktorú si môžete užiť s celou rodinou.
Ako pripraviť domáci syr za 20 minút?
Nikdy ste neskúšali pripraviť domáci syr, pretože ste si mysleli, že je to ťažké?
Niektorí sa tejto myšlienky vzdali, pretože nemajú prístup k čerstvému domácemu mlieku, no ukázalo sa, že to pôjde aj bez neho.
Náš recept na domáci syr bude fungovať aj s bežným mliekom z krabice. Dôležité je, aby bolo plnotučné, teda aspoň 3,2%.
K tomu potrebujete už len pár ingrediencií, ako je smotana, soľ a vajcia.
Aj keď sa táto posledná surovina môže zdať pri tomto type receptu zvláštna, práve ona vám umožní si vychutnať tú správnu konzistenciu syra.
Chuťovo pripomína tento syr mozzarellu.
Ak sa však bojíte vaječnej chuti v syre, môžete znížiť množstvo vajec na 1 alebo 2 na liter mlieka.
Pozrite si presné proporcie a určite skúste pripraviť tento domáci syr.
Keď ho raz vyskúšate, už sa k žiadnym mliečnym produktom z obchodu nevrátite.
Na domáci syr budeme potrebovať:
1 l mlieka 3,2%
3 vajcia
200 ml kyslej smotany 18%
2 ČL soli
Postup:
V hrnci za občasného miešania uvaríme mlieko so soľou.
Medzitým do misky rozbijeme vajcia. Pridáme smotanu a zmiešame.
Zmes za stáleho miešania vlejeme do vriaceho mlieka.
V tomto momente znížime teplotu.
Počkáme, kým zmes opäť začne vrieť.
Po chvíli sa nám začne mliečna zmes zrážať a treba ju stále miešať asi 4-5 minút.
Po uplynutí tejto doby prelejeme horúcu zmes cez sitko vystlané gázou alebo čistou utierkou.
Keď srvátka odkvapká, syrovú hmotu vložíme do nádoby, kde môže nadobudnúť konečný tvar.
Syr zaťažíme niečím ťažkým, napríklad dózou.
Necháme úplne vychladnúť.
Srvátku určite nevyhadzujeme, oplatí sa z nej pripraviť niečo chutné a hlavne výživné.
Prajeme vám dobrú chuť!