Určite vás prekvapíme ďalším chutným receptom.
Tentokrát vám ukážeme, ako pripraviť aromatickú a šťavnatú šunku.
Domáca šunka podľa šéfkuchára
Neskutočný recept na najšťavnatejšiu pečenú domácu šunku máme od šéfkuchára z portálu smakosze.
Šunku podľa tohto receptu sme už vyskúšali pripraviť aj doma.
Chuť a šťavnatosť tohto mäsového výrobku je skutočne fantastická. Vďaka tomuto receptu viem, že už si nikdy nekúpim šunku z obchodu.
Najdôležitejšou ingredienciou v tomto recepte je samozrejme mäso.
Kvalitnú šunku zaručí len čerstvé mäso a bez konzervačných látok.
Chuť šunky vychádza aj zo zmesi korenín – všetko potrebné nájdete v zozname uvedenom nižšie.
Na prípravu domácej pečenej šunky potrebujeme:
2 kg bravčového mäsa (stehno)
2,5 l vody
50 g soli
20 g hnedého cukru
4 zrnká čierneho korenia
4 bobkové listy
7 strúčikov cesnaku
5 zrniek nového korenia
2 cibule
20 g medu
20 g pikantnej horčice
10 g paradajkovej pasty
5 g mletej sladkej papriky
1 ČL mletého čierneho korenia
majoránku
čerstvý tymian
Postup:
Do hrnca nalejeme vodu, pridáme soľ a hnedý cukor.
Ďalej pridáme zrnká čierneho korenia, bobkový list, zrnká nového korenia a ošúpané cesnakové strúčiky.
Všetko dôkladne premiešame. Do hrnca vložíme šunku.
Necháme pôsobiť aspoň 48 hodín. Po uplynutí doby vyberieme šunku a osušíme papierovou utierkou.
Do malej misky pridáme horčicu, med a paradajkový pretlak. Pridáme mletú papriku a čierne korenie.
Zmiešame a vzniknutú marinádu dôkladne votrieme do mäsa.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubé plátky. Vložíme do vrecka na pečenie.
Potom vložíme čerstvý tymian. Mäso posypeme majoránom a vložíme do vrecka.
Zviažeme ho a položíme na plech na pečenie.
Šunku vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 2 hodiny pri teplote 175°C.
Môžeme servírovať na večeru alebo vychladnutú nakrájať na plátky a podávať na chlebíčkoch.
Prajeme vám dobrú chuť!