Tento úžasný kastról so zeleninou a syrom je jednoduché a chutné jedlo, ktoré máte pripravené behom chvíľky.
Tento pokrm je ideálny pre tých, ktorí milujú nenáročné vegetariánske recepty.
Výnimočný recept na zapekanú zeleninu so syrom z youtube kanála Leckerer Kanal.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čím skôr si dajte pečený špenát, je to bomba pre zdravie
Pečený špenát má mnoho zdravotných účinkov vďaka bohatému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tu je prehľad niektorých z nich:
1. Znižuje riziko rakoviny: Špenát obsahuje luteín a zeaxantín, antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a znižujú riziko rakoviny vaječníkov, prostaty a hrubého čreva.
2. Zlepšuje zdravie očí: Špenát je bohatý na vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí a predchádza šerosleposti a makulárnej degenerácii.
3. Posilňuje kosti: Špenát obsahuje vápnik a horčík, minerály, ktoré sú dôležité pre zdravé kosti a zuby.
4. Znižuje krvný tlak: Špenát obsahuje draslík, minerál, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. 5. Zlepšuje trávenie: Špenát je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a predchádza zápche.
6. Posilňuje imunitu: Špenát obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a chráni pred infekciami.
7. Znižuje riziko srdcových chorôb: Špenát obsahuje kyselinu listovú, ktorá znižuje hladinu homocysteínu v krvi, čo je rizikový faktor pre srdcové choroby.
8. Zlepšuje kognitívne funkcie: Špenát obsahuje luteín a zeaxantín, antioxidanty, ktoré zlepšujú kognitívne funkcie a pamäť.
9. Znižuje stres: Špenát obsahuje horčík, minerál, ktorý pomáha zmierniť stres a úzkosť.
10. Zlepšuje zdravie pokožky a vlasov: Špenát je bohatý na vitamín A a C, ktoré sú dôležité pre zdravé vlasy a pokožku.
Na zapečený špenát potrebujeme:
450 g zemiakov
1 cibuľu
250 g špenátu
4 vajcia
4 PL smotanového syra
soľ
1/2 ČL granulovaného cesnaku
1 ČL prášku do pečiva
150 g mozzarelly
rastlinný olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme a umyjeme.
Prekrojíme na štvrtiny a nakrájame na 0,5 cm plátky.
Nakrájané zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme soľ a premiešame.
Prikryjeme pokrievkou a varíme 5-7 minút, ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky.
Na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a smažíme, kým nezmäkne.
Umytý špenát nakrájame aj so stonkami.
Do panvice s cibuľou pridáme špenát.
Premiešame a smažíme 3-4 minúty.
Uvarené zemiaky scedíme.
Zapekaciu formu vymastíme rastlinným olejom. Na dno formy naukladáme uvarené zemiaky.
Do samostatnej misky rozbijeme vajcia. Metličkou vyšľaháme.
Pridáme smotanový syr a miešame, kým sa nerozpustí.
Ďalej pridáme soľ, cesnak, prášok do pečiva a dôkladne premiešame.
Do zmesi pridáme 2/3 z celkového množstva na jemno nastrúhaného syra a lyžicou zamiešame.
Na zemiaky poukladáme osmaženú cibuľu so špenátom. Nalejeme zmes z vajec a syra a zarovnáme.
Nakoniec vrch posypeme syrom a formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20 minút pri teplote 180°C.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: