Zabudnutá pochúťka z detstva – MAKOVÉ ŠÚĽANCE: Tento RECEPT mi dala pani kuchárka zo školy, lepšie som v živote nejedla!

[mashshare]

Makové šúľance sú perfektným veselým jedlom.

 

 

Dajú sa použiť ako hlavné bezmäsité jedlo k polievke alebo dokonca ako dezert.

Vynikajúci recept na tradičné makové šúľance z portálu sobors.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Zemiakové šúľance sú nebeským pokrmom takmer v akejkoľvek podobe, pretože sa hodia v sladkej aj slanej podobe.

Najobľúbenejšie sú pravdepodobne s makom, ale super chutné sú aj s vlašskými orechmi alebo strúhankou.

 

 

Možnosti v slanej verzii sú takmer nekonečné, keďže si ich môžeme pripraviť ako prílohu ku každému jedlu s omáčkou.

Recept nemôže byť jednoduchší.

Na základ sú potrebné len štyri ingrediencie: zemiaky, múka, olej a soľ.

 

 

Keďže sa do cesta pridáva olej, vajcia nie sú potrebné.

Olej totiž cesto dokonale drží pohromade a šúľance sa nerozvaria.

Po vychladnutí zostanú oveľa mäkšie ako verzia s vajíčkami.

 

 

Pochúťka chudobných rodín

História makových šúľancov siaha hlboko do minulosti. Prvé zmienky o tomto jedle sa nachádzajú už v stredovekých kuchárskych knihách.

 

 

V tom čase sa šúľance vyrábali z rôznych druhov cesta, napríklad z pšeničnej múky, jačmennej múky alebo prosa.

Maková plnka sa zvyčajne pripravovala z mletého maku, medu a mlieka. Makové šúľance boli v minulosti obľúbeným jedlom najmä chudobnejších vrstiev obyvateľstva. Boli lacné a jednoduché na prípravu, a preto sa často objavovali na stoloch slovenských rodín.

V priebehu storočí sa recept na makové šúľance mierne pozmenil. Cesto sa začalo vyrábať prevažne zo zemiakov a do makoviny sa pridával cukor.

Makové šúľance sa stali obľúbeným dezertom a dodnes sa tešia veľkej popularite na Slovensku. Tu je niekoľko zaujímavostí o makových šúľancoch: Makové šúľance sú tradičným jedlom nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách strednej a východnej Európy.

V niektorých regiónoch Slovenska sa makové šúľance nazývajú aj „šišky“ alebo „knedličky„. Makové šúľance sa tradične jedia na sviatky, ako sú Vianoce, Veľká noc a Dušičky. Makové šúľance sú zdravým jedlom, ktoré je bohaté na bielkoviny, vlákninu a vitamíny.

Na makové šúľance potrebujeme:

500 g zemiakov

1/2 ČL soli

2 PL masla

2 PL práškového cukru

150 g polohrubej múky

 

2 PL olivového oleja

100 g mletého maku

1 balenie vanilkového cukru

Postup:

Vo veľkom hrnci prevaríme jemne osolenú vodu.

Potom znížime teplotu na minimum a počas prípravy šúľancov prikryjeme.

Zemiaky uvaríme v šupke a postrúhame.

 

 

V miske zmiešame nastrúhané zemiaky, múku, olej a soľ.

O tri minúty vymiesime zo zmesi hladké pružné cesto.

Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a na pomúčenej doske z nich vyvaľkáme dlhé tyčinky hrubé ako prst.

 

 

Nakrájame ich na 5 cm dlhé kúsky a vytvarujeme ich dlaňou tak, aby boli oba konce o niečo tenšie.

Opatrne ich vhodíme do vriacej vody a varíme do mäkka 2-3 minúty.

Hotové sú vtedy, keď sa varia na hladine vody aspoň  jednu minútu.

 

 

Šúľance vyberieme z hrnca a vložíme do väčšej misy.

Pridáme maslo a počkáme, kým sa na horúcich šúľancoch roztopí.

Nasypeme mak, práškový a vanilkový cukor.

 

 

Poriadne premiešame, ale dávame pozor, aby sme nepolámali šúľance.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes