Makové šúľance sú perfektným veselým jedlom.
Dajú sa použiť ako hlavné bezmäsité jedlo k polievke alebo dokonca ako dezert.
Vynikajúci recept na tradičné makové šúľance z portálu sobors.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zemiakové šúľance sú nebeským pokrmom takmer v akejkoľvek podobe, pretože sa hodia v sladkej aj slanej podobe.
Najobľúbenejšie sú pravdepodobne s makom, ale super chutné sú aj s vlašskými orechmi alebo strúhankou.
Možnosti v slanej verzii sú takmer nekonečné, keďže si ich môžeme pripraviť ako prílohu ku každému jedlu s omáčkou.
Recept nemôže byť jednoduchší.
Na základ sú potrebné len štyri ingrediencie: zemiaky, múka, olej a soľ.
Keďže sa do cesta pridáva olej, vajcia nie sú potrebné.
Olej totiž cesto dokonale drží pohromade a šúľance sa nerozvaria.
Po vychladnutí zostanú oveľa mäkšie ako verzia s vajíčkami.
Pochúťka chudobných rodín
História makových šúľancov siaha hlboko do minulosti. Prvé zmienky o tomto jedle sa nachádzajú už v stredovekých kuchárskych knihách.
V tom čase sa šúľance vyrábali z rôznych druhov cesta, napríklad z pšeničnej múky, jačmennej múky alebo prosa.
Maková plnka sa zvyčajne pripravovala z mletého maku, medu a mlieka. Makové šúľance boli v minulosti obľúbeným jedlom najmä chudobnejších vrstiev obyvateľstva. Boli lacné a jednoduché na prípravu, a preto sa často objavovali na stoloch slovenských rodín.
V priebehu storočí sa recept na makové šúľance mierne pozmenil. Cesto sa začalo vyrábať prevažne zo zemiakov a do makoviny sa pridával cukor.
Makové šúľance sa stali obľúbeným dezertom a dodnes sa tešia veľkej popularite na Slovensku. Tu je niekoľko zaujímavostí o makových šúľancoch: Makové šúľance sú tradičným jedlom nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách strednej a východnej Európy.
V niektorých regiónoch Slovenska sa makové šúľance nazývajú aj „šišky“ alebo „knedličky„. Makové šúľance sa tradične jedia na sviatky, ako sú Vianoce, Veľká noc a Dušičky. Makové šúľance sú zdravým jedlom, ktoré je bohaté na bielkoviny, vlákninu a vitamíny.
Na makové šúľance potrebujeme:
500 g zemiakov
1/2 ČL soli
2 PL masla
2 PL práškového cukru
150 g polohrubej múky
2 PL olivového oleja
100 g mletého maku
1 balenie vanilkového cukru
Postup:
Vo veľkom hrnci prevaríme jemne osolenú vodu.
Potom znížime teplotu na minimum a počas prípravy šúľancov prikryjeme.
Zemiaky uvaríme v šupke a postrúhame.
V miske zmiešame nastrúhané zemiaky, múku, olej a soľ.
O tri minúty vymiesime zo zmesi hladké pružné cesto.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a na pomúčenej doske z nich vyvaľkáme dlhé tyčinky hrubé ako prst.
Nakrájame ich na 5 cm dlhé kúsky a vytvarujeme ich dlaňou tak, aby boli oba konce o niečo tenšie.
Opatrne ich vhodíme do vriacej vody a varíme do mäkka 2-3 minúty.
Hotové sú vtedy, keď sa varia na hladine vody aspoň jednu minútu.
Šúľance vyberieme z hrnca a vložíme do väčšej misy.
Pridáme maslo a počkáme, kým sa na horúcich šúľancoch roztopí.
Nasypeme mak, práškový a vanilkový cukor.
Poriadne premiešame, ale dávame pozor, aby sme nepolámali šúľance.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!