Fašiangové FÁNKY z minerálky: Cesto na 3 poháre!

Ľahké ako pierko, jemné, chrumkavé a rozplývajúce sa v ústach – takéto by mali byť dokonalé fánky.

 

 

Ak túžite po tomto efekte, vyskúšajte náš recept na fánky a určite nebudete sklamaní.

Tradičná fašiangová pochúťka

Nie je to len o tradícii – možno je tomu ťažké uveriť, ale sú ľudia, ktorí nemajú radi šišky, no fánky sú pre nich ako stvorené.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Táto pochúťka nie je známa len u nás, pretože fánky pripravujú aj v Poľsku, Litve, Nemecku a Taliansku.

Samotný názov „fánky“ pochádza z francúzskeho jazyka, kde slovo „faveur“ znamená hodvábna stuha.

Fánky by mali byť ľahké, chrumkavé a mali by sa rozpúšťať v ústach pri každom súste.

 

 

Tento efekt sa dá dosiahnuť použitím správneho cesta.

Ako pripraviť chrumkavé fánky?

Klasický recept na fánky okrem iného zahŕňa: múku, práškový cukor a žĺtky.

 

 

Poslednú spomenutú ingredienciu však môžeme úplne vynechať a fánky budú aj tak chutné, nadýchané a chrumkavé.

Tajomstvo spočíva v sýtenej vode (minerálky), vďaka ktorej bude cesto dobre prevzdušnené a ľahké.

Nižšie sa dozviete, ako pripraviť fánky pomocou perlivej vody.

Na chrumkavé fánky potrebujeme:

3 šálky hladkej múky

1 šálku perlivej vody

1 PL rumu

 

 

1 PL kyslej smotany

Ďalej:

rastlinný olej na vyprážanie

práškový cukor na posypanie

Postup:

Na dosku preosejeme múku, v strede vytvarujeme jamku.

Nalejeme do nej perlivú vodu.

 

 

Pridáme rum a smotanu. Suroviny zmiešame a vymiesime cesto.

Malo by byť rovnomerné a hladké, cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

Po uplynutí doby rozrežeme cesto na 4 rovnaké časti.

Po jednom ich vyvaľkáme na tenko, na hrúbku 1 mm.

 

 

Cesto nakrájame na rovnaké obdĺžniky a v strede každého vytvoríme dlhý zárez.

Cez zárez prevlečieme jeden koniec cesta, čím vytvoríme tvar fánky.

V hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejeme olej.

 

 

Fánky smažíme do zlatista.

Vysmažené fánky poukladáme do taniera vystlaného papierovou utierkou, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes