Ak vás zavalí priveľa povinností, no chcete naozaj dobrú večeru, určite otestujte náš recept na kura pečené v rúre so zemiakmi.
Pripravíte ho len pomocou jedného plechu na pečenie, bez ďalšieho zbytočného riadu.
Recept je rýchly, pomerne lacný a úplne jednoduchý.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto postupu z portálu newsy.gotujmy.
Potrebujete len mäso, zemiaky, olivový olej a korenie.
Veď v jednoduchosti je sila.
Takže si môžete byť istí, že vaša rodina bude z takejto večere nadšená.
Ingrediencie:
500 gramov kuracích stehien a 500 gramov kuracích krídel alebo stehien (môžete použiť aj celé kura)
2 kilogramy zemiakov
100 ml olivového oleja
soľ
čierne mleté korenie
granulovaný cesnak
sladká paprika
tymián
provensálske bylinky
Príprava:
Kuracie časti dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a osušte ich papierovou utierkou.
Vložte granulovaný cesnak, sladkú papriku, soľ a korenie do malej misky.
Premiešame, kým nezískame koreniacu zmes, a potom ňou potrieme mäso.
Ak máte čas, môžete dať kurča na 1 hodinu do chladničky, aby sa rozvinula jeho vôňa a chuť.
Plech na pečenie vystelieme papierom a poukladáme naň predtým marinované mäso.
Neukladajte ich príliš natesno, lebo sa dobre neupečú.
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a dáme do veľkej misy.
Polejeme ich olivovým olejom a posypeme korením – soľou, korením, sladkou paprikou a provensálskymi bylinkami.
Všetko dôkladne premiešajte rukami alebo veľkou lyžicou.
Pripravené zemiaky ukladajte na ten istý plech ako mäso.
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Pokrm pečieme asi 1 hodinu alebo kým nie sú zemiaky mäkké a kuracia koža dokonale zlatistá.
Originálny recept na pečené kura: Zvonka chrumkavé a zvnútra šťavnaté!
Je to jednoduché, rýchle a veľmi ekonomické jedlo.
Takto robia v kurča v najlepších reštauráciách.
Majstrovský recept na dokonalé pečené kura z portálu hogarmania.
Potrebujeme:
1 kura
2 jarné cibuľky
8 strúčikov cesnaku
extra panenský olivový olej
čierne korenie
3 vetvičky rozmarínu
2 zemiaky
1 citrón
vodu
soľ
tymian
Postup:
Rúru predhrejeme na 180°C s horným a spodným ohrevom.
Medzitým očistíme kura a zbavíme ho zvyškov peria a prebytočného tuku.
Do misky pridáme soľ a čierne korenie.
Pridáme 2 lyžice oleja, citrónovú šťavu a zmiešame.
Keď sa všetko dobre spojí, zmes rozotrieme po celom kurati.
Zvyšok zmesi si necháme na prípravu prílohy.
Jarnú cibuľku nakrájame na pásiky.
Ošúpané zemiaky nakrájame asi na centimetrové plátky.
Okoreníme, osolíme a zmiešame so zmesou, ktorá nám zostala.
Plech na pečenie potrieme olejom a poukladáme naň kúsky cibuľky a zemiakov.
Všetko dobre premiešame.
Navrch položíme kura a pridáme rozmarín.
Pridáme trochu tymianu.
A nakoniec prelisovaný cesnak.
Všetko zalejeme trochou vody.
Prípadne podľa chuti namiesto vody môžeme použiť vývar, biele víno, prípadne pivo.
Kura vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180°C 45-55 minút.
Dôležité je, aby sme v polovici pečenia odstránili oblohu, aby sa neprilepila a nepripálila.
Pečené kura naservírujeme na tanier s oblohou.
Šťavu z plechu zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a nalejeme na vrch.
Ozdobíme ďalšou vetvičkou rozmarínu a môžeme si toto skvelé jedlo vychutnať.
Tip redakcie:
Dodajte svojmu pečenému kurčaťu extra nádych chuti
Uznávaný kuchár nám navrhuje pripraviť recept na pečené kura s jablkom, aby získalo neodolateľnú extra sladkú chuť.
Budeme ich musieť iba okoreniť, potrieť zmesou a spolu so zemiakmi a cibuľou pridáme na plech pod kura.
Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov.
A tiež nakrájame asi na centimetrové plátky.
Prajeme vám dobrú chuť!
Dobrú chuť!