Neviem, ako to máte vy, ale mne k fašiangom neodmysliteľne patria aj fánky.
Robíme ich každý rok a dokonca nielen v tomto období.
Tento recept je rýchly, jednoduchý a výborný.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Odporúčam – klenot podľa mojej mamy.
Potrebujeme:
500 g hl. múky
125 g palmarínu
2 žĺtky
1/2 kelímku kyslej smotany
1 lyžicu práškového cukru
1-2 lyžice rumu
1/2 lyžičky sóda bikarbóna
citrónová kôra
citrónová šťava
Na posypatnie:
cukor práškový
cukor vanilkový
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady na cesto.
Vypracujeme polotuhé cesto.
Ak treba, pridáme viac kyslej smotany, ale cesto by nemalo byť veľmi mäkké.
Vypracované cesto necháme odpočívať asi 30 minút.
Ak ste nedočkaví, dá sa s ním pracovať aj hneď, ale odporúčam nechať odležať.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm.
Nakrájame na obdĺžniky, štvorce, alebo trojuholníky, podľa každého fantázie a chuti.
Ja ich potom narežem a cez otvor pretiahnem jeden konček a nechám tak.
Dobre si rozohrejeme olej.
Musí ho byť viac, aby fánky v ňom plávali, ako keď robíme šišky.
A vyprážame z oboch strán na nie veľmi prudkom ohni.
Hotové fánky kladieme na misku.
Posýpame práškovým a vanilkovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)