Lahodné, kypré a mäkké tvarohové šišky, ktoré sa rozplývajú v ústach vďaka niekoľkým jednoduchým pravidlám.
Držte sa ich a stanete sa domácimi cukrárskymi majstrami!
Fantastický recept na najjemnejšie domáce tvarohové šišky z portálu mojegotowanie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Neodmysliteľná fašiagová pochúťka
Sú fašiangové koláčiky a šišky vaše obľúbené sladkosti?
Vyberte si tvarohové šišky a nebudete ľutovať.
Chrumkavé a hnedé zvonku, nadýchané vo vnútri a rozplývajúce sa v ústach.
Zachutia každému a vždy ako prvé zmiznú zo stola.
Dôležité je však dodržať pár jednoduchých pravidiel a potom to určite dopadne tak, ako má.
Ako pripraviť mäkké tvarohové šišky?
Recept na tvarohové šišky síce nie je náročný, no pár častých chýb ho môže pokaziť.
V prvom rade je dôležitý aj výber tých správnych ingrediencií, tak začnime tým, aký tvaroh je na naše šišky najlepší?
Určite sa oplatí zvoliť tvaroh hustý, tučný alebo polotučný, pretože jeho odtučnené a krémové náhrady nedodajú cestu po vyprážaní takú kyprú a jemnú konzistenciu.
Do nášho receptu nepridávame droždie, ale namiesto toho volíme sódu bikarbónu a trochu octu.
Vďaka tejto kombinácii cesto nielenže krásne vykysne, ale aj oveľa jednoduchšie a rýchlejšie sa pripravuje.
Ako ich správne vyprážať?
Druhým dôležitým prvkom je vhodná technika vyprážania.
Mnohí z nás jednoducho hádžu plátky šišiek vykrojené z cesta do hlbokého, veľmi horúceho oleja, no je tu jedna veľmi dôležitá vec, na ktorú treba pamätať.
My kladieme dôraz na to, aby sa do rozohriateho oleja nedávalo príliš veľa šišiek, pretože to výrazne zníži jeho teplotu.
Preto sa tieto tvarohové kolieska oplatí vyprážať po jednom v malých dávkach.
Na tvarohové šišky potrebujeme:
500 g hladkej múky
500 g polotučného tvarohu
4 žĺtky
200 ml kyslej smotany (18%)
80 g kryštálového cukru
2 ČL sódy bikarbóny
2 ČL octu
15 g vanilkového cukru
olej na vyprážanie + trochu alkoholu
práškový cukor na posypanie
Postup:
Do veľkej misky preosejeme múku. Pridáme tvaroh a žĺtky.
Potom pridáme smotanu, cukor a vanilkový cukor.
Nakoniec pridáme sódu bikarbónu a ocot.
Všetko spolu zmiešame. Vymiesime hladké cesto.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 – 2 cm.
Teraz prejdeme k vykrajovaniu šišiek a najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je použiť pohár a štamprlík.
Pohárom teda vykrojíme veľké kruhy a pomocou štamprlíka vykrojíme do stredu každého z nich malú dieru.
Pripravené šišky vysmažíme v oleji s trochou alkoholu, vďaka čomu naše dobroty nenasajú toľko oleja.
Vyprážané šišky mierne vychladíme.
Posypeme cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!