Úžasné zemiakové pagáčiky, ktorých autorkou je pani Mária Palečková. Pagáčiky sú vynikajúce, nadýchané, mäkučké a veľmi chutné.
Myslela som si, že pripraviť ich z kila múky je príliš, ale nevydržali ani do večera.
Odporúčam všetkými desiatimi.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 kg hladká múka
4 lyžičky soli
1 vajce + 1 žĺtok
2 dcl oleja
42 g čerstvého droždia
1 čl cukru
500 ml mlieka
250 g masla
5 väčších zemiakov uvarených v šupke
Postup:
najskôr si pripravíme kvások.
Vo vlažnom mlieku rozmelíme droždie a pridáme cukor, necháme vyjsť kvások.
Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme soľ, vajcia, olej a mlieko s droždím.
Zamiesim cesto, postupne pridávame mlieko (mlieko pridávame podľa potreby, možno budete potrebovať viac, alebo menej, riadime sa podľa konzistencie cesta).
Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a nechám nakysnúť.
Potom cesto rozvaľkáme a nastrúhame naň zemiaky a maslo.
Cesto poskladáme z bokov smerom do stredu a necháme odpočívať asi 15-20 minút.
Tento postup zopakujeme 3x , potom rozvaľkáme a vykrojíme pagáčiky.
Pagáče potriem vajíčkom a nechám ešte chvíľu nakysnúť na plechu.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 st. asi 25 min.
Každý sa riadi podľa svojej rúry.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)