Najdokonalejšie domáce šišky, po ktorých si oblížete všetky prsty: Kto pozná tento starý recept, nič iné už nehľadá!

[mashshare]

Za úžasnú jemnosť môže obyčajná smotana na šľahanie – šišky sú ako páperie a vôbec nie sú mastné!

 

 

Potrebujeme (na 48 šišiek):

1 kg polohrubej (výberovej) múky

1 kocka čerstvého droždia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

6 dl mlieka

1 smotana na šľahanie (33%, 250 ml)

 

 

1 kávová lyžička soli

2 kávové lyžičky cukru

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)

0,5 dl rumu

Ďalej:

lekvár

 

 

práškový cukor

jogurt

snehová pena zo zvyšných bielkov

šľahačka

Postup:

Z 200 ml mlieka, pol lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások.

 

 

Prisypeme troškou polohrubej múky a premiešame, necháme podkysnúť aspoň 10 min.

Do zvyšnej preosiatej múky dáme soľ, cukor a premiešame.

Pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko.

Všetko spolu dobre zamiešame – bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.

 

 

Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa.

Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne a domiesime ho varechou jemne pomúčime.

Prikryjeme utierkou.

 

 

Necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.

Z misy ho doslova „vyťahujem“ – je ako pavučina – ktorá sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí.

Na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku a prevrátime.

Cesto je vláčne – v žiadnom prípade nesmie byť tuhé.

 

 

Rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.

Cesto sa nelepí, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (do cesta môžete urobiť aj jamku). Je dobré nechať podkysnúť chvíľu na pracovnej doske.

Pri vyprážaní je dobre v oleji mať asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska – cca 2 mm hrúbka (olej sa nebude tak rýchlo prepaľovať).

 

 

Pozor,olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé.

Pri vyprážaní je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky.

Do misy si dám na spodok papierové servítky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes