Famózne gazdovské zemiaky so smotanou, vajcami a údenou krkovičkou, ktoré nikoho nenechajú ľahostajným.
Vďaka nášmu jednoduchému receptu ich pripravíte opäť o niečo chutnejšie.
Jedinečný recept na neodolateľné zapekané zemiaky s mäsom z youtube kanála Vaříme s Kubíčkem.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1,2 kg zemiakov
2 vajcia
400 g údenej krkovičky
100 g eidamu 30%
500 ml smotany na šľahanie
100 ml vývaru
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
30 g bravčovej masti
maslo
soľ
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
tatársku omáčku
pažítku (petržlenovú vňať)
Postup:
Do hrnca na sporáku nalejeme vodu. Vložíme zemiaky a dve vajcia.
Prikryjeme pokrievkou a varíme (vajcia 10 minút a zemiaky cca 20 minút).
Údenú krkovičku nakrájame na cca 1 cm veľké kocky.
Na panvici rozpustíme masť.
Pridáme mäso a zľahka osmažíme.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky.
Cesnak nakrájame na plátky.
Cibuľu pridáme do panvice ku krkovičke, zamiešame a zľahka osmažíme.
Potom pridáme nakrájaný cesnak a premiešame, zapekaciu formu vymastíme maslom.
Uvarené zemiaky a vajíčka ošúpeme. Vajíčka nakrájame na tenké plátky.
Tretinu zemiakov nakrájame na plátky a poukladáme na dno pekáča.
Pridáme polovicu osmaženého mäsa s cibuľkou a cesnakom.
Potom rovnomerne naukladáme nakrájané jedno vajce.
Naukladáme tretinu nakrájaných zemiakov.
Pridáme ďalšiu vrstvu osmaženého mäsa a vajce.
Naukladáme poslednú vrstvu zemiakov.
Formu prekryjeme a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme cca 10 minút pri teplote 190°C.
Do misky rozbijeme vajce.
Nalejeme smotanu a vývar.
Pridáme soľ, čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok.
Zmes dôkladne vymiešame.
Po uplynutí doby posypeme zemiaky nastrúhaným syrom.
Zalejeme smotanovou zmesou a pridáme trochu masla.
Neprikryté zemiaky pečieme cca 35 minút pri teplote 190°C.
Do misky s tatárskou omáčkou pridáme nakrájanú pažítku, čierne korenie a soľ.
Dochutíme trochou citrónovej šťavy, zamiešame a vložíme na pol hodinu do chladničky.
Hotové francúzske zemiaky servírujeme s omáčkou, obľúbenou zeleninou a pažítkou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: