Výborné cesto na domáce plnené buchty, závin ale aj slimáky, taštičky alebo iné domáce pečivo.
Havnou výhodou tohoto receptu je, že cesto nemusí vôbec kysnúť, jednoducho zamiešate a hneď s cestom pracujete.
Pečivo môžete plniť čímkoľvek, my máme najradšej pudingovú náplň s čokoládou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ale výborné sú aj s lekvárom, tvarohom či makovou plnkou.
Potrebujeme:
500g hladkej múky
1 kocka droždia (cca 5dkg),
1dcl olej
3dcl mlieka
2 lyžice kryštálového cukru
trošku soli
štipka sódy bikarbóny
Náplň:
uvarený hustý puding
lekvár
ochutený tvaroh s hrozienkami
mak
orechy alebo čo komu chutí
Postup:
Do mlieka pridáme 2 lyžice kryštálového cukru.
Dáme zohriať.
Do misky si pripravíme múku, pridáme trošku soli a štipku sódy bikarbóny.
Do polovice zohriateho mlieka si rozdrobíme kocku droždia a necháme podrásť.
Do nádobky s múkou, soľou a sódou bikarbónou vlejeme mlieko s droždím a olej.
Prilievame druhú polovicu mlieka.
Vypracujeme cesto. Cesto by sa nemalo veľmi lepiť na ruky.
Aby sa vám s ním ľahšie pracovalo, môžete si ruky potrieť olejom.
S cestom HNEĎ pracujeme.
Rukou vytvarujeme „placku“ a vyrežeme štvorce.
Plníme uvareným pudingom – ešte môžeme posypať čokoládovými kúskami a zabalíme.
Ukladáme vedľa seba na plech vystlatý papierom.
Každú buchtu potrieme z hora a zo strán olejom – aby sa buchty po upečení pekne oddeľovali.
Dáme do rúry na 180 stupňov na 40-45 minút.
Každá rúra pečie inak.
Ešte teplé ich potrieť studeným mliekom, do ktorého vmiešame vanilkový cukor.
Po vychladnutí posypeme cukrom a tlačíme do hlavy jedna radosť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)