Bombastické mini záviny s makovou plnkou: To cesto s bielym jogurtom si zapíšte – pečivo je mäkučké celé dni!

Fantastické cesto na závin s bielym jogurtom, ktoré je nesmierne vláčne a chutné. Tieto mini záviny na jeden ham sú hitom každej oslavy. Skúste ich napríklad aj s tvarohovou alebo orechovou náplňou.
[mashshare]

Fantastické cesto na závin s bielym jogurtom, ktoré je nesmierne vláčne a chutné.

 

 

Tieto mini záviny na jeden ham sú hitom každej oslavy.

Skúste ich napríklad aj s tvarohovou alebo orechovou náplňou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

200 g cukor kryštálový

2 dl olej

1 dl jogurt biely

2 ks bielky

cca 4,5 dl vlažné mlieko

Kôra z 1 citróna

42 g čerstvé droždie

1,5 KL soľ

Náplň:

 

 

500 g mak (mletý)

200-300 g (hnedý) cukor

1 balenie vanilkového cukru

300 ml vody

Strúhaná kôra z citrónu

Postup:

Kvasnice sme si dali napučať v 3 dl mlieka + 1 kl cukor.

 

 

V samostatnej miske zmiešame múku, cukor a soľ.

Potom pridáme nestrúhanú kôru z citróna a dobre v múke premiešame.

Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice.

Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta.

 

 

Cesto poriadne prehnetieme.

Vypracujeme mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka.

Vrch poprášime múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.

Kým cesto kysne si pripravíme plnku.

 

 

Makovú náplň môžete pripraviť podľa toho, ako ju máte radi, ja robím takto:

Z oboch druhov cukru a vody si uvaríme cukrový sirup a pridáme doň aj citrónovú kôru.

Primiešame mletý mak a necháme vychladnúť.

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a prekrojíme na 2 časti.

 

 

Cesto najprv rozťapkáme rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm.

Natrieme ho polovicou plnky a cesto zvinieme do „plochého“ závinu.

To preto, aby závin nepraskol.

Ostrým nožom závin pokrájame na 5 cm široké kúsky/koláče – mini záviny.

 

 

Koláče poukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody.

Nenecháme podkysnúť, ale hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes