Do vianočného šalátu jednoznačne patrí aj majonéza, ktorá mu dodá tú správnu chuť.
Vďaka nej by mal byť šalát výrazný, ale nie natoľko, aby dominoval chuti ostatných ingrediencií.
Niekedy obyčajná majonéza nestačí, najmä ak nepoužívame domácu, ale kupovanú.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ako uvádza portál pysznosci, na prípravu dokonalej zmesi sa oplatí použiť ešte túto jednu ingredienciu.
Zemiakový šalát robí mnoho ľudí už po pamäti, so zavretými očami.
Táto kombinácia ingrediencií funguje vždy, niekedy chutí lepšie, inokedy horšie.
Veľa závisí od pomeru jednotlivých surovín a dôležitá je aj omáčka.
Niekedy sa môže stať, že namiesto toho, aby chuť šalátu zlepšila a zvýraznila, dominuje nevýraznou alebo príliš výraznou chuťou.
Ako tomu zabrániť?
Otestujte tento patent a budete milo prekvapení.
Ako pripraviť najlepší dresing na zemiakový šalát?
V prvom rade sa snažte mať dobrý základ.
Vyberte si svoju obľúbenú majonézu alebo – ak žiadna nevyhovuje vašim chuťovým preferenciám – urobte si ju sami.
Pomocou mixéra to zaberie len chvíľku a potom máte istotu, že máte čo do činenia s kvalitným produktom bez zbytočných prísad, ktoré môžu pokaziť chuť majonézy.
Recept na vynikajúcu domácu majonézu pripájame pod článkom.
Keď už máte základ, v ďalšom kroku sa oplatí do majonézy pridať trochu jogurtu (voliteľné), čím omáčka získa krémovú hladkú konzistenciu.
Jogurt navyše zvýši nutričnú hodnotu zemiakového šalátu.
Ale to nie je všetko.
Kľúčovou zložkou, ktorá zvýrazní chuť šalátu, je horčica.
Najlepšie je použiť zmes viacerých druhov horčice – klasická horčica, medová, dijonská alebo hocijaká iná podľa chuti.
Prečo je zemiakový šalát nevýrazný?
Je potrebné dodať, že nielen omáčka ovplyvňuje výslednú chuť šalátu.
Pri jeho príprave pamätajte na pomery jednotlivých ingrediencií.
Inak sa vám môže stať, že množstvo niektorej z ingrediencií preženiete a výsledkom nebude taká chuť, akú ste si predstavovali.
Buďte obzvlášť opatrní pri surovinách, ako sú: zemiaky, hrášok, kukurica, mrkva, vajcia.
Ak je ich priveľa, bude v šaláte dominovať sladká, nevýrazná chuť.
V prípade, že chcete zlepšiť chuť šalátu, oplatí sa pridať nakladané uhorky, kyslé jablko ale aj trochu údeného syra.
Overený spôsob, ako zachovať vhodné proporcie, je použiť jednoduché pravidlo – najlepšie je použiť pohár a pripraviť tak rovnaký objem všetkých ingrediencií.
Všetko dôkladne premiešame a pridáme majonézu.
Koľko?
Len sa uistite, že zložky vášho šalátu sú pokryté omáčkou a neplávajú v nej.
Domáca majonéza podľa Jamieho Olivera
Rýchla, jednoduchá a výnimočne chutná majonéza, ktorá je hotová za 10 minút.
Vyskúšajte obľúbený recept na prípravu majonézy od slávneho šéfkuchára.
Potrebujeme:
5 žĺtkov
300 g rastlinného oleja
1 lyžičku horčice
½ malého citróna
2 lyžičky vínneho octu
Postup:
Dôležité je pracovať so surovinami, ktoré majú izbovú teplotu – vajcia vyberte z chladničky 1-2 hodiny pred prípravou.
Do misky vložíme 5 žĺtkov a horčicu.
Vymiešame metličkou tak, aby sa obe prísady prepojili.
Potom do tejto zmesi postupne prilievame olej za stáleho miešania (netreba sa ponáhľať, sami uvidíte, že hmota bude postupne získavať krémovú konzistenciu).
Keď pridáme asi 1/2 oleja, do hmoty pridáme citrónovú šťavu a ocot.
Potom pridáme za stáleho miešania zvyšok oleja.
Majonézu skladujeme v chladničke, vydrží 1 týždeň.
Veľa šťastia a dobrú chuť!