Máte radi chuť francúzskych karamelových dobrôt? Tento recept určite len tak neprehliadnite.
Dokonalé spojenie karamelovej chuti s vlastnosťami šľahačky.
Postupujte podľa tohto receptu z portálu newsy.gotujmy a svojete torty, aj dezerty posuniete na vyššiu úroveň.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Už vás nebavia klasické tortové krémy? Používate obyčajný puding alebo krém s mascarpone?
Nemáte chuť vyskúšať niečo nové a výnimočne chutné?
Stavte na tento recept na šľahaný karamelový krém.
Ako si pripraviť karamelový krém?
V ďalších riadkoch vám prezradíme, ako si pripraviť karamelový krém, známy aj ako šľahaný karamel.
Tento názov ukrýva podstatu tohto výnimočného krému, ktorý spája chuť karamelu s nadýchanou konzistenciou šľahačky.
Rovnako, ako v prípade šľahačky, je jeho konzistencia dosiahnutá dlhým šľahaním mixérom.
Ingrediencie na prípravu sú veľmi jednoduché – cukor, maslo a šľahačková smotana.
Šľahaný karamel bude mať správnu konzistenciu na vrstvenie piškótového alebo krehkého cesta.
Bude dokonca stabilnejší, ako bežná šľahačka.
Recept na šľahaný karamel (karamelový krém na koláče)
Ingrediencie:
25 dkg kryštálového cukru
20 dkg šľahačkovej smotany (30%)
65 g masla
Príprava:
Na prípravu karamelu si pripravíme hrniec s hrubým dnom.
Nasypeme cukor a začneme ho zahrievať na miernom ohni.
Postupne cukor roztápame za stáleho miešania, kým nebude tekutý a jemne hnedý.
Snažte sa neponáhľať, aby sa nevytvorili veľké karamelové hrudky, ktoré sa ťažko rozpúšťajú.
Do druhého hrnca nalejeme smotanu, prudko ju zohrejeme, ale nenecháme zovrieť.
Do rozpusteného cukru (karamelu) pridáme maslo a dôkladne premiešame.
Zohriatu smotanu po malých častiach prilievame do horúcej zmesi za stáleho miešania obsahu hrnca.
Nad nádobou bude v tomto bode stúpať veľa pary kvôli veľkému rozdielu teplôt (aj keď bol krém predtým zahriaty).
Hotovú zmes privedieme do varu a na miernom ohni za stáleho miešania varíme ďalšie 2 minúty.
Pripravenú zmes nalejeme do misky a necháme vychladnúť.
Potom vychladnutý karamel šľaháme mixérom asi 3-5 minút na plnom výkone.
V dôsledku šľahania bude karamel stále svetlejší a mierne zväčší objem.
Takto pripraveným krémom môžete naplniť tortu, či dezerty.
Môžete tiež vyskúšať tento delikátny karamelový krémeš.
Karamelový krémeš
Potrebujeme:
Na cesto:
250 g hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
100 g práškového cukru
50 g masla
1 PL medu
2 vajcia
trochu mlieka
Na vanilkový krém:
1/2 l mlieka
200 ml vody
2 pudingové prášky s vanilkovou príchuťou
2 PL cukru
2 PL hladkej múky
2 balíčky vanilkového cukru
200 g práškového cukru
250 g masla
Na karamelový krém:
6 PL kryštálového cukru
10 ml smotany na šľahanie
1/2 šľahačkovej smotany
Na vrch:
120 g práškového cukru
2 balíčky karamelového pudingového prášku
2 PL oleja
3 PL horúcej vody
Postup:
Ako prvé si vypracujeme cesto, ktoré je veľmi jednoduché.
Všetky suroviny zmiešame, vypracujeme na kompaktné cesto a rozvaľkáme na dva pláty.
Upečieme v predhriatej rúre pri cca 180 °C a keďže bude hotové veľmi rýchlo, pre istotu ho kontrolujeme.
Vanilkový krém si pripravíme tak, že si najskôr zmiešame všetky suché prísady a v hrnci zmiešame vodu s mliekom.
Dáme variť, za stáleho miešania nasypeme suchú zmes a uvaríme krém.
Prikryjeme potravinárskou fóliou, necháme vychladnúť a nakoniec do krému zašľaháme maslo izbovej teploty.
Karamelový krém si pripravíme tak, že do hrnca s hrubším dnom nasypeme cukor, rozpustíme ho, zalejeme 10 ml vody a za stáleho miešania uvaríme karamel.
Necháme trochu vychladnúť a potom vyšľaháme spolu so šľahačkovou smotanou.
Na jeden z plátov natrieme vanilkový krém, na to rovnomerne navrstvíme karamelový krém a prikryjeme druhým plátom.
Polevu si pripravíme zmiešaním krupicového cukru s karamelovým pudingom, horúcou vodou a olejom.
Za stáleho miešania všetko roztopíme, zmiešame v hrnci a rovnomerne navrstvíme na vrchný plát.
Krémeš odložíme na noc do chladničky a necháme do druhého dňa stuhnúť.
Potom stačí už len nakrájať a môžete podávať.
Prajeme dobrú chuť!