Na polievky nedali naše babičky dopustiť. Tento chod sa postará nielen o potrebné tekutiny a hydratáciu, ale ak je uvarená z tých správnych surovín a korenín.
Pred hlavným jedlom stimulujú trávenie a nebude vám teda ťažko, ani po výdatnom nedeľnom hodovaní.
Vyskúšajte na každý deň inú!
Rajčinová na chudnutie a pre lepšie trávenie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 hrsť cherry paradajok
130 ml zeleninového vývaru
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky kurkumy
1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)
½ lyžičky morskej soli
1 lyžičku sušenej bazalky
1 lyžicu jablčného octu
½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.
K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich oošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú.
Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku.
Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme.
Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.
Polievka s mäsovými knedličkami – zasýti tak skvele, že nepotrebujete druhé jedlo
Potrebujeme:
2 litre vody
200 g kvalitného mletého mäsa
100 g uvarenej ryže
100 g mrkvy
300 g zemiakov nakrájaných na kúsky
40 g zelenej cibule
Soľ, čierne mleté korenie
Bobkové korenie
Sušenú petržlenovú vňať
Postup:
Vodu privedieme do varu a dáme do nej nakrájanú mrkvu a zemiaky.
Mleté mäso zmiešame s ryžou, pridáme soľ, korenie a tvarujeme malé guľky, ktoré dáme do vody, keď zelenina trochu zmäkne.
Pridáme aj bobkový list, zelenú cibuľku a zelené bylinky podľa chuti.
Keď je mäso uvarené, môžeme podávať.
Bryndzová s kuracím mäsom
Potrebujeme:
400 g kuracieho mäsa
2 zemiaky
1 mrkvu
180 g bryndze (ak nemáte, môžete použiť tavený syr)
Zelené korenie
Bobkový list, voňavé korenie 2 guličky
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na stredne veľké kúsky.
Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja, a zľahka na ňom opražíme mäso.
Zalejeme vodou, soľ a korenieny.
Privedieme do varu a varíme asi 10-15 minút. Potom pridáme nakrájané zemiaky, petržlen a varíme ďalších 15 minút.
Nakoniec do polievky vmiešame bryndzu, dobre premiešame a podľa chuti dosolíme, alebo dokoreníme.
Rýchla fazuľová
Potrebujeme:
2 hrste bielej fazule
1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
1 vajce
Soľ, korenie
Kvapku octu
Voliteľné:
1 mrkvu
Postup:
Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme:
Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).
V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.
Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame.
Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu.
Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.
Brokolicová polievka s censkom
Potrebujeme:
1 lyžicu olivového oleja
1 cibuľu
500 g brokolice
1 strúčik cesnaku
750 ml vody
1 zväzok rukoly
Soľ a korenie
Postup:
Brokolicu umyjeme a rozdelíme na menšie časti.
V hrnci zahrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľku.
Potom pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a postupne prilievame vodu.
Nakoniec pridáme brokolicu, ochutíme soľou, korením a keď voda zovrie, necháme variť asi 8-10 minút.
Odstavíme a rozmixujeme.
Nakoniec pridáme aj rukolu a môžeme tiež rozmixovať, alebo nechať pokrájané na väčšie kúsky. Môžeme podávať s nasucho opraženými semienkami a kvapkou sójového mlieka.
Mrkvovo-zázvorová polievka – ľahká a liečivá
Potrebujeme:
500 g mrkvy
1 cibuľu
1 lyžicu strúhaného zázvoru
700 ml zeleninového vývaru
700 ml smotany 10%
3 lyžice olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista.
Pridáme strúhaný zázvor a chvíľu spolu restujeme na panvici.
Mrkvu očistíme na kocky a pridáme k cibuľke, zalejeme vývarom a necháme variť asi 30 minút. Ochutíme soľou, korením a rozmixujeme. Potom preložíme opäť na plameň a pridáme smotanu.
Premiešame a varíme ešte 5 minút. Podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Šošovicová s cibuľkou
Potrebujeme:
450 g šošovice
60 g zeleru
3 šalotky
4 strúčiky cesnaku
500 ml vývaru zo zemiakov
750 g zemiakové3 l vody
250 ml sójového mlieka
½ lyžičky koriandra
Soľ a korenie podľa chuti
3 lyžice olivového oleja
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode tak, aby boli polomäkké.
Vodu zo zemiakov však nevylejeme, ale použijeme na prípravu polievky.
Zeler, cibuľky šalotky a cesnak nakrájame nadrobno a spolu orestujeme na olivovom oleji.
Potom pridáme vývar zo zemiakov, vodu, šošovicu a varíme 15 minút.
Tesne pred koncom varenia pridáme zemiaky a paradajky nakrájané na plátky.
Varíme 10 minút a nakoniec vlejeme do polievky zohriate sójové mlieko a dochutíme soľou a korením.