Kedy pridať zeleninu do vývaru? Spolu s mäsom alebo neskôr? Nikdy neurobte túto chybu

Pri príprave vývaru je potrebné dodržať niekoľko dôležitých krokov.

Pozrite si naše tipy, vďaka ktorým sa vám vývar vždy podarí.

Ak to urobíte takto, bude mať dokonalú farbu, aj chuť!

 

 

Portál newsy.gotujmy odporúča pri varení vývaru postupovať nasledovne. 

Mrkva, zeler, petržlen – to je tradičné zeleninové trio, ktoré väčšina slovenských gazdiniek pridáva do vývaru.

Niektoré gazdinky obľubujú kombinácie aj s inou zeleninou, ako je napríklad paprika.

 

 

Vďaka nej sa vývar stane chuťovo ešte zaujímavejší.

Aká zelenina by sa mala pridať do vývaru?

Zdalo by sa, že pridávanie zeleniny do vývaru je jednoduchý krok, ktorý môžete urobiť hocikedy.

 

 

Opak je však pravdou.

Ale poďme pekne po poriadku.

Zelenina na vývar sa musí dôkladne umyť a potom ošúpať.

 

 

Niektorí ľudia veria, že zelenina na vývar by mala byť nakrájaná, aby sa nestala ťažko konzumovateľnou.

Zdá sa, že ide o chybu.

Zelenina uvarená vcelku prenesie svoje chute lepšie.

 

 

Ak ju nakrájate príliš jemne, vo vriacej vode sa rozvarí.

V zásade varenie vývaru malo začať nalievaním studenej vody na mäso.

Potom môžete do misky pridať nové korenie a bobkový list.

 

 

Kedy pridať do vývaru zeleninu?

Pripravený hrniec dáme na plyn a varíme asi 1 hodinu, alebo aspoň pol hodiny bez zeleniny.

Medzitým použite štrbinovú lyžicu na odfiltrovanie akéhokoľvek znečistenia na povrchu.

 

 

Až po predvarení mäsa príde na rad zelenina.

Zeleninu vhoďte do hrnca a vývar varte na skutočne miernom ohni ďalšie 1-2 hodiny.

Tento postup vám zabezpečí skvelé výsledky v podobe číreho a chutného vývaru!

Ideálny pomer jednotlivých druhov zeleniny

Aby polievka vyšla perfektne, je potrebné dodržať správne proporcie.

 

 

Podľa odporúčaní by mal správny vývar obsahovať:

10 ks petržlenu a mrkvy

4 póry

1 zeler

kúsok kapusty

Takýto pomer dodá polievke vynikajúcu chuť a vôňu.

 

 

Ako uvariť číry vývar zlatistej farby?

Prečo sa vývar zakalí?

Keď sa vývar počas varenia zakalí, zmení aj svoju chuť a vôňu.

Ale prečo sa to deje?

Dôvodov môže byť viacero.

Jednou z najčastejších príčin je neodstránenie peny z povrchu vývaru pri varení alebo varenie vývaru na príliš vysokej teplote.

 

 

Vývar sa tiež zakalí, keď vložíte surové mäso do horúcej vody.

Potom proteín rýchlo stuhne a polievka sa stane nepriehľadnou.

Kvalitu môže ovplyvniť aj použitie mäsa, ktoré už nie je čerstvé.

 

 

Hoci príprava dokonalého vývaru sa zdá byť mimoriadne náročná, existuje mnoho spôsobov, ako ho dosiahnuť.

V prvom rade je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí.

Ak chcete zabrániť zakaleniu polievky, postupujte takto:

  • používame len čerstvé mäso a zalejeme studenou vodou
  • polievku varíme na miernom ohni, najlepšie niekoľko hodín
  • počas varenia odstraňujeme penu
  • vývar počas varenia nemiešame

 

 

Nezabudnite ani na tieto zásady.

Veľa zeleniny 

Zelenina dodá vývaru farbu a chuť a ak jej použijete málo, polievka bude nevýrazná.

 

 

Dobré mäso

Výber mäsa na vývar netreba podceniť.

Najlepšie je vybrať také, ktoré má trochu tuku.

 

 

Vďaka tomu bude polievka výnimočne aromatická a chuťovo výraznejšia.

Soľ na záver

Mäso a zeleninu varte bez soli, pretože vtedy dodajú vode najviac chuti.

Čo robiť, aby bol vývar zlatistej farby?

 

 

Stáva sa, že napriek úsiliu je vývar síce veľmi chutný, ale má nevkusnú, nevýraznú farbu.

Niekedy ide o mäso.

Vývar varený len na kuracom mäse je veľmi svetlý a priehľadný.

Existuje teda veľa spôsobov, ako zlepšiť farbu polievky!

Môžete použiť napríklad tieto finty, ktoré vylepšia farbu vývaru:

 

 

Krásny zlatistý vývar vznikne aj pri varení s kuracím mäsom, ak doňho pridáte kúsok hovädzieho mäsa.

Môžete tiež pridať 1/2 čajovej lyžičky kurkumy, ktorá dodá krásnu farbu, ale neovplyvní chuť vývaru.

Čo robiť, ak sa vývar zakalí?

Zabudnutý trik s úžasný efektom

Počas varenia môžete použiť aj trik s vaječným bielkom, ktorý vám pomôže zbaviť sa nečistôt.

Za týmto účelom pridajte do odvaru jeden alebo dva bielky, ktoré absorbujú tuk zodpovedný za zákal pri varení.

Po uvarení vývaru ich ľahko vyberieme dierovanou lyžicou.

Polievka môže byť opäť číra aj vďaka kockám ľadu.

 

 

Stačí ich vhodiť do vývaru a tuk sa vplyvom teploty zhromaždí na povrchu polievky.

Potom ho ľahko možno odstrániť dierovanou lyžicou.

Pridajte studenú vodu

Ide o osvedčený patent babičiek, na ktorý by sme nemali zabúdať.

 

 

Kuchári aj skúsené gazdinky veľmi dobre vedia, že existuje skvelý spôsob, ako urobiť vývar vždy dokonalý.

Do vriacej polievky stačí aspoň raz pridať pohár studenej vody a môžete aj viackrát.

Táto činnosť sa nazýva kalenie vývaru.

Takto sa zníži jeho teplota, čím sa vývar už nezakalí, takže bude krásny číry.

Pôsobenie je veľmi podobné účinku ľadu, takže stačí počas varenia 2-3 krát pridať trochu studenej vody a vychutnať si čistý aromatický vývar.

Veľa šťastia a dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes