Zabudnite na kupovanú šunku.
Bez konzervantov a údenia si ju vyrobíte bez väčšej námahy sami doma.
Vyskúšajte a budete nadšení!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála Swojskie jedzonko.
Potrebujeme:
1,2 kg bravčového pliecka alebo stehna
Zmes do striekačky:
100 ml studenej vody
25 kg nakladacej soli
striekačku s ihlou
alebo na marinádu:
1 l vody
3 strúčiky cesnaku
50 g nakladacej soli
3 bobkové listy
3 guľôčky nového korenia
10 guľôčok čierneho korenia
2 PL majoránky
špagát
Na varenie:
2 l vody na varenie
1 ČL majoránky
1 PL soli
2 PL majonézy
3 strúčiky cesnaku
Postup:
Mäso si najskôr umyte a dôkladne osušte papierovou utierkou.
Do vody nasypte soľ a dôkladne premiešajte.
Keď sa soľ rozpustí, zoberte si na pomoc striekačku a soľný roztok napichajte do mäsa.
Použite hrubšiu ihlu a vstrekujte na rôzne miesta v mäse.
Ak nemáte striekačku, môžete len mäso namočiť do slaného nálevu a nechať marinovať aspoň hodinu.
Do vhodnej nádoby nalejte vodu a pridajte rozpučené strúčiky cesnaku.
Teraz v tejto vode nechajte rozpustiť 50 g soli.
Potom pridajte majoránku, premiešajte a do tejto zmesi vložte mäso.
Nádobu zakryte a vložte do chladničky na 4 dní.
Počas tejto doby je dobré mäso prevracať.
Teraz si zoberte špagát a previažte celé mäso.
Do hrnca si nalejte 2 litre vody a pridajte majorán, soľ, aj majonézu.
Všetko premiešajte, vložte mäso a varte.
Šunku varte na miernom ohni 8 minút.
Hrniec odstavte a nechajte stáť 6 – 7 hodín.
Potom opäť nechajte zovrieť, povarte 8 minút a opäť nechajte vychladnúť asi 6 – 7 hodín.
Následne šunku vyberte z vývaru, vložte do chladničky a nechajte ešte niekoľko hodín chladiť.
Potom nakrájajte na tenké plátky a môžete podávať.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.
Bonusový recept na domácu šunku
Potrebujeme:
2 kg bravčového pliecka alebo stehna
6 strúčikov cesnaku
červenú cibuľu
5 PL soli
1 PL kryštálového cukru
1 ČL mletej papriky
2 PL majonézy
niekoľko zrniek borievky
pár bobkových listov
sušený rozmarín
zrnká nového korenia
1/2 ČL sušeného koriandra
Postup:
Do hrnca nalejeme asi 2,5 litra vody.
Pridáme všetky koreniny.
Ďalej pridáme bylinky.
Do hrnca pridáme majonézu.
Nakoniec pridáme cibuľu a strúčiky cesnaku.
Celé to varíme 3 minúty od bodu varu.
Necháme vychladnúť.
Surové mäso vložíme do studeného nálevu.
Varíme 10 minút od zovretia.
Potom hrniec prekryjeme pokrievkou.
Uskladníme cez noc na suchom a chladnom mieste.
Na druhý deň to opäť celé povaríme 10 minút od zovretia.
Prikryté necháme vychladnúť.
Šunku vyberieme z hrnca, osušíme a servírujeme.
Dobrú chuť!