Domáca varená ŠUNKA na vianočný stôl: Je taká jemná a šťavnatá, že jej nikto neodolá!

[mashshare]

Zabudnite na kupovanú šunku.

 

 

Bez konzervantov a údenia si ju vyrobíte bez väčšej námahy sami doma.

Vyskúšajte a budete nadšení!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála Swojskie jedzonko.

Potrebujeme:

1,2 kg bravčového pliecka alebo stehna

Zmes do striekačky:

 

 

100 ml studenej vody

25 kg nakladacej soli

striekačku s ihlou

alebo na marinádu:

1 l vody

 

 

3 strúčiky cesnaku

50 g nakladacej soli

3 bobkové listy

 

 

3 guľôčky nového korenia

10 guľôčok čierneho korenia

2 PL majoránky

špagát

Na varenie:

 

 

2 l vody na varenie

1 ČL majoránky

1 PL soli

2 PL majonézy

3 strúčiky cesnaku

 

 

Postup:

Mäso si najskôr umyte a dôkladne osušte papierovou utierkou. 

Do vody nasypte soľ a dôkladne premiešajte.

Keď sa soľ rozpustí, zoberte si na pomoc striekačku a soľný roztok napichajte do mäsa. 

 

 

Použite hrubšiu ihlu a vstrekujte na rôzne miesta v mäse. 

Ak nemáte striekačku, môžete len mäso namočiť do slaného nálevu a nechať marinovať aspoň hodinu.

Do vhodnej nádoby nalejte vodu a pridajte rozpučené strúčiky cesnaku. 

 

 

Teraz v tejto vode nechajte rozpustiť 50 g soli. 

Potom pridajte majoránku, premiešajte a do tejto zmesi vložte mäso. 

Nádobu zakryte a vložte do chladničky na 4 dní. 

 

 

Počas tejto doby je dobré mäso prevracať. 

Teraz si zoberte špagát a previažte celé mäso. 

Do hrnca si nalejte 2 litre vody a pridajte majorán, soľ, aj majonézu. 

 

 

Všetko premiešajte, vložte mäso a varte.

Šunku varte na miernom ohni 8 minút. 

Hrniec odstavte a nechajte stáť 6 – 7 hodín. 

 

 

Potom opäť nechajte zovrieť, povarte 8 minút a opäť nechajte vychladnúť asi 6 – 7 hodín. 

Následne šunku vyberte z vývaru, vložte do chladničky a nechajte ešte niekoľko hodín chladiť. 

Potom nakrájajte na tenké plátky a môžete podávať.

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.

Bonusový recept na domácu šunku

Potrebujeme:

2 kg bravčového pliecka alebo stehna

6 strúčikov cesnaku

červenú cibuľu

5 PL soli

 

 

1 PL kryštálového cukru

1 ČL mletej papriky

2 PL majonézy

niekoľko zrniek borievky

pár bobkových listov

sušený rozmarín

zrnká nového korenia

1/2 ČL sušeného koriandra

 

 

Postup:

Do hrnca nalejeme asi 2,5 litra vody.

Pridáme všetky koreniny.

Ďalej pridáme bylinky.

Do hrnca pridáme majonézu.

 

 

Nakoniec pridáme cibuľu a strúčiky cesnaku.

Celé to varíme 3 minúty od bodu varu.

Necháme vychladnúť.

Surové mäso vložíme do studeného nálevu.

Varíme 10 minút od zovretia.

Potom hrniec prekryjeme pokrievkou.

 

 

Uskladníme cez noc na suchom a chladnom mieste.

Na druhý deň to opäť celé povaríme 10 minút od zovretia.

Prikryté necháme vychladnúť.

Šunku vyberieme z hrnca, osušíme a servírujeme.

 

 

Dobrú chuť!

 

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes