Tento famózny recept na jemné žemle mám od mojej babky, ktorá nám túto lahôdku pripravovala pri každej príležitosti.
Žemle sú omnoho chutnejšie ako kupované v obchode, preto sme si ich doma všetci obľúbili.
Tajomstvom je jedna dôležitá prísada, ktorú do cesta pridáva moja starká.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Reč je o obyčajnom octe – starká zvykla hovoriť, že už 1 lyžica pridaná do cesta, dokáže zázraky a mala skutočne pravdu.
Neskutočne jednoduchý recept podľa Schnell Lecker Kochen na jemné domáce žemle.
Potrebujeme:
450 ml mlieka
10 g sušeného droždia
1 ČL soli
4 PL kryštálového cukru
2 vajcia
50 g masla
8 g prášku do pečiva
1 PL octu
750-800 g hladkej múky
Na potretie:
1 vajce
2 PL mlieka
Na posypanie:
sezamové semiačka
Postup:
Do väčšej misky pridáme teplé mlieko, droždie, cukor, soľ a metličkou dobre premiešame.
Ďalej pridáme vajcia, roztopené maslo a opäť dôkladne premiešame.
Do zmesi pridáme prášok do pečiva, ocot a vymiešame.
Potom cez sito preosejeme múku.
Špachtľou dobre premiešame.
Zmes miesime rukami na naolejovanom stole.
Miesime, kým nevznikne homogénne a elastické cesto.
Cesto preložíme do misky, prekryjeme fóliou.
Necháme kysnúť na teplom mieste 1 – 1,5 hodiny.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a vyložíme ho na pomúčený stôl.
Potom cesto rozdelíme na 20 častí.
Z cesta na pomúčenom stole vytvarujeme žemle.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech so žemľami prekryjeme utierkou.
Necháme 15 minút kysnúť na teplom mieste.
V malej miske vyšľaháme vajce s mliekom a potrieme žemle.
Potom ich posypeme sezamovými semiačkami.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25-30 minút pri teplote 180°C.
Jemnučké žemle necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU