Naše staré mamy vždy pridávali do kysnutého cesta aj túto TAJNÚ prísadu: Zabudnutý trik má veľký význam!

Tento recept ma naučila moja stará mama!
[mashshare]

Tento famózny recept na jemné žemle mám od mojej babky, ktorá nám túto lahôdku pripravovala pri každej príležitosti.

Žemle sú omnoho chutnejšie ako kupované v obchode, preto sme si ich doma všetci obľúbili.

 

 

Tajomstvom je jedna dôležitá prísada, ktorú do cesta pridáva moja starká.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Reč je o obyčajnom octe – starká zvykla hovoriť, že už 1 lyžica pridaná do cesta, dokáže zázraky a mala skutočne pravdu.

 

 

Neskutočne jednoduchý recept podľa Schnell Lecker Kochen na jemné domáce žemle.

Potrebujeme:

450 ml mlieka

10 g sušeného droždia

1 ČL soli

4 PL kryštálového cukru

2 vajcia

50 g masla

8 g prášku do pečiva

1 PL octu

750-800 g hladkej múky

Na potretie:

1 vajce

2 PL mlieka

Na posypanie:

sezamové semiačka

Postup:

Do väčšej misky pridáme teplé mlieko, droždie, cukor, soľ a metličkou dobre premiešame.

Ďalej pridáme vajcia, roztopené maslo a opäť dôkladne premiešame.

 

 

Do zmesi pridáme prášok do pečiva, ocot a vymiešame.

Potom cez sito preosejeme múku.

Špachtľou dobre premiešame.

 

 

Zmes miesime rukami na naolejovanom stole.

Miesime, kým nevznikne homogénne a elastické cesto.

Cesto preložíme do misky, prekryjeme fóliou.

Necháme kysnúť na teplom mieste 1 – 1,5 hodiny.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a vyložíme ho na pomúčený stôl.

Potom cesto rozdelíme na 20 častí.

 

 

Z cesta na pomúčenom stole vytvarujeme žemle.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech so žemľami prekryjeme utierkou.

Necháme 15 minút kysnúť na teplom mieste.

 

 

V malej miske vyšľaháme vajce s mliekom a potrieme žemle.

Potom ich posypeme sezamovými semiačkami.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 25-30 minút pri teplote 180°C.

Jemnučké žemle necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes