Mnohí si nevedia predstaviť sviatky bez lahodných grilážok.
Máme pre vás originálny recept, ktorý ich posunie na ešte vyššiu úroveň.
Sú nesmierne lahodné vďaka špeciálnej úprave plnky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica.
Grilážky s originálnou plnkou
Potrebujeme:
300 g kryštálového cukru
250 g nízkotučného margarínu
3-4 lyžice džemu podľa želania
200-250 g orechov
200 g mletých nízkotučných sušienok
2 tortové oblátky
Postup:
Na suchú panvicu si nasypeme cukor a necháme ho skaramelizovať.
Keď sa cukor úplne rozpustí, pridáme margarín.
Za stáleho miešania necháme margarín rozpustiť a zapracujeme ho s cukrom na kompaktnú hmotu.
Teraz pridáme džem a všetko spolu miešame.
Primiešame nasekané orechy a mleté sušienky.
Na dno hranatej formy si dáme oblátku a navrstvíme na ňu pripravenú plnku.
Prikryjeme druhou oblátkou.
Zaťažíme a necháme stuhnúť.
Teraz dáme dolu steny formy a nakrájame na rezy.
Celý postup nájdete v priloženom videu na konci článku.
Kakaové grilážky
Ingrediencie:
5 obdĺžnikových tortových oblátok
200 g masla alebo margarínu
165 g kryštálového cukru
125 ml mlieka
220 g sušeného mlieka
30 g kakaa
Postup:
Ako pripraviť grilážky s kakaovým krémom?
Do hrnca dáme maslo nakrájané na kocky, cukor, kakao a nalejeme mlieko.
Zahrievame na miernom ohni za stáleho miešania.
Keď sa produkty spoja a vytvoria jednotnú hmotu, odstavíme hrniec zo sporáka.
Po dávkach pridávame sušené mlieko a intenzívne premiešavame, aby sa v kakaovej hmote nevytvorili hrudky.
Hotový krém dáme na 4 z 5 oblátok, na každú dáme 1-2 polievkové lyžice plnky.
Začíname prvým kúskom, ktorý položíme na alobal a natrieme porciu krému.
Prikryjeme druhým kúskom a znova namažeme.
Navrch položíme piatu oblátku a potom to celé pevne zabalíme.
Na zákusok položíme dosku a ťažkú knihu a necháme aspoň hodinu takto stáť.
Počas tejto doby sa oblátky zlepia a koláčik sa pri krájaní nerozpadne.
Karamelové grilážky s orechmi
Potrebujeme:
200 gramov kryštálového cukru
1 maslo (250 g)
1 salko (môžete dať aj šľahačkovú smotanu, ak je pre vás salko príliš sladké)
150 g vlašských orechov mletých
1 bal. tortových oblátok
Postup:
Najskôr si necháme skaramelizovať cukor.
Nasypeme ho do hrnca s hrubším dnom.
Začneme zahrievať na miernom ohni.
Stále miešame, po pár minútach sa cukor rozpustí a skaramelizuje.
Do tekutého cukru pridáme zmäknuté maslo a rozmiešame.
Všetko dôkladne miešajte.
Môžete maslo najskôr rozdeliť asi na 5 kúskov a takto pridávajte do hmoty.
Maslo sa musí celkom zapracovať.
Keď je maslo rozpustené, pridáme aj salko.
Celkom na záver pridáme nasekané orechy.
Zamiešame.
Keď je konzistencia krémová, odstavíme z plameňa.
Teraz si nachystáme tortové oblátky.
Vždy časť zmesi natrieme na oblátku a prikryjeme druhou oblátkou.
Takto pokračujeme, kým neminieme plnku.
Nakoniec zaťažíme a necháme dobre stuhnúť v chlade.
Grilážky môžete namáčať v rozpustenej čokoláde, alebo nechať len tak.
Sú výborné.
Dobrú chuť!