Fantastické kuracie mäso rozplývajúce sa na jazyku v kombinácii s netradičnou zemiakovou omáčkou vás prenesie na Obežnú dráhu.
Keď som toto kura pečené na panvici prvýkrát servíroval doma, tak malo taký úspech, že som ho musel pripraviť aj na druhý deň.
Dokonalý recept na to najchutnejšie a najšťavnatejšie pečené kura z youtube kanála Appetizing – Meat Recipes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na kura:
20 ml rastlinného oleja
25 g masla
20 g cesnaku (5 strúčikov)
1 celé kurča
10 g soli
7 g mleté čierne korenie
2 červené cibule
Na omáčku:
200 g zemiakov
350 ml vody
3 hlavičky cesnaku
5 g balzamika
5 g provensálskych byliniek
30 g kyslej smotany
20 g masla
40 ml kuracieho vývaru
1 cibuľu
10 ml balzamikového octu
Ďalej:
10 g petržlenovej vňate
40 ml sójovej omáčky
20 g horčice
25 g paradajkového pretlaku
30 g medu
8 g soli
6 g sladkej papriky
Postup:
Na panvici zohrejeme olej, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť.
Cesnak nakrájame na plátky a vložíme do panvice.
Osmažený cesnak preložíme do menšej misky.
Celé kura prekrojíme na polovicu.
Posolíme a ochutíme čiernym korením.
Kura otočíme a vyklepeme valčekom.
Opäť posolíme a posypeme čiernym korením.
Potom kura preložíme do panvice.
Prekryjeme pokrievkou a necháme variť 10 minút.
Po uplynutí doby mäso otočíme, prikryjeme a varíme ďalších 10 minút.
Po desiatich minútach kura vyberieme a preložíme na tanier.
Na tvrdej podložke nožom nasekáme petržlenovú vňať.
Vložíme do samostatnej menšej misky a nalejeme sójovú omáčku.
Pridáme horčicu a paradajkový pretlak, potom pridáme med.
Zmes osolíme, pridáme mletú papriku a dobre premiešame.
Kura dôkladne potrieme omáčkou z oboch strán.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky.
Poukladáme na alobal položený na stole (viď video).
Na cibuľové plátky položíme kura a celé ho zabalíme do alobalu.
Kura vložíme do panvice a varíme hodinu na strednom ohni.
Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na kocky.
Nakrájané zemiaky vložíme do rajnice a zalejeme vodou.
Prikryjeme a varíme na strednom ohni 15 minút.
Cesnak prekrojíme, zabalíme do alobalu a poukladáme na plech.
Pečieme 15 minút v rúre predhriatej na 180°C.
Upečený cesnak pridáme do misky so zemiakmi.
Pridáme smotanu, maslo, vývar, provensálske bylinky a tyčovým mixérom rozšľaháme.
Ošúpanú cibuľu prekrojíme a nakrájame na plátky.
Na oleji smažíme, kým nebude priehľadná a potom pridáme ocot.
Nakoniec pridáme balzamikovú omáčku a smažíme do zlatista.
Osmaženú cibuľu pridáme do zemiakovej omáčky, zamiešame a servírujeme spolu s lahodným kuraťom.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: