Hľadáte recept na chrumkavé pečené zemiaky, ktoré by boli dokonalou prílohou k vášmu mäsu?
Vyskúšajte tento postup a inak už pečené zemiaky ani robiť nebudete!
Pravidlo č. 1 – dobre vyhriata rúra
Ak chcete perfektné pečené zemiaky, rúra by mala mať teplotu 218 °C.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Toto je optimálna teplota na dosiahnutie dokonale chrumkavého povrchu.
Pravidlo č. 2 – zemiaky predvarte
Tento krok sa môže zdať zbytočný, ale je veľmi dôležitý.
Zemiaky si ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky podľa vášho gusta (môžu byť krúžky, aj mesiačiky) a dajte ich uvariť na 5 minút od zovretia.
Pravidlo č. 3 – predhrejte plech
Kým sa vám varia zemiaky, nalejte na plech trochu oleja a vložte ho na 10 minút do predhriatej rúry, nech sa rozhorúči.
Vďaka tomu zemiaky nenasiaknu studeným tukom a budú menej mastné.
Pravidlo č. 4 – pretrepte zemiaky
Po 5 minútach varenia sceďte vodu a vložte zemiaky späť do hrnca.
Nechajte ich 2 minúty vyschnúť na vzduchu, potom ich prikryte pokrievkou a prudko pretrepte.
Vďaka tomu budú zemiaky zvonku chrumkavé.
Pravidlo č. 5 – pečenie
Keď vyberiete plech a vložíte naň zemiaky, mali by prskať.
Vložte plech do rúry a podľa veľkosti zemiakov pečte 45 – 50 minút.
Pred pečením ich môžete posypať rascou, alebo rozmarínom a soľte ich až na záver po upečení.
Recept na najchutnejšie pečené zemiaky podľa šéfkuchára
Presne tak som robila pečené zemiaky aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala. Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)
1 lyžička soli
2 l studenej vody
50 ml oleja
Postup:
Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte.
Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň – necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena – potom zemiaky hneď scedíme.
Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.
Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry.
Následne nastavte na 160 stupňov.
Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja zemiaky.
Premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.
Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.
Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.
Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.
Prajeme dobrú chuť!