Pripravte si doma lahodné lístkové cesto, aké v obchode nekúpite.
Tento recept som náhodou objavil na internete a odvtedy ho už inak nepripravujem.
Výnimočný recept na najlepšie domáce lístkové cesto z youtube kanála Лала Акоб.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
4 vajcia
1/2 šálky rastlinného oleja (250 g)
1 ČL kyseliny citrónovej
2 PL octu (6%)
500 ml vody
štipku soli
1,25 kg hladkej múky
500 g margarínu
Postup:
Do hlbokej misky rozbijeme vajcia a pridáme soľ.
Nalejeme olej a prilejeme aj vodu izbovej teploty. Pridáme kyselinu citrónovú. Miešame, kým sa nerozpustí.
Vajcia vymiešame metličkou, nalejeme vodu s kyselinou citrónovou a premiešame.
Pridáme ocot a zamiešame.
Postupne do zmesi preosejeme múku a miešame.
Rukami vymiesime jednotné cesto.
Cesto preložíme na pomúčený stôl a vymiesime mäkké elastické cesto.
Cesto rozdelíme na 6 častí a vytvarujeme gule.
Cesto roztiahneme prstami, do stredu vložíme margarín, stlačíme okraje a sploštíme (viď video).
Potom cesto prikryjeme fóliou a utierkou a necháme 30 minút odpočívať.
Po uplynutí doby položíme jedno cesto na pomúčený stôl a posypeme múkou.
Rozvaľkáme a zložíme na tri časti (viď video).
Rovnaký proces zopakujeme aj s ostatným cestom.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 -20 minút odpočívať.
Na pomúčený stôl položíme cesto a posypeme múkou.
Cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca.
Rozvaľkané cesto preložíme na polovicu a potom cez seba.
Potom opäť na polovicu a cez seba, aby nám vznikol malý štvorec (viď video).
Cesto vložíme do vrecka a rovnaký postup zopakujeme aj pri ostatnom ceste.
Potom ceste prikryjeme utierkou na 10-15 minút.
Po uplynutí doby celý proces opäť zopakujeme.
Cesto vo vrecku môžeme skladovať v chladničke až tri dni.
V prípade potreby cesto môžeme zamraziť až na tri mesiace.
Takto pripravené cesto môžeme využívať podľa potreby.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: