Jedným z najobľúbenejších maďarských jedál je dobrá hustá fazuľová polievka, ktorá je s údenými kolenami neodolateľná.
Táto polievka je chutná aj na druhý deň, takže s varením sa nebudete musieť zapodievať niekoľko dní.
Legendárny maďarský recept na skvostnú fazuľovú polievku z portálu sobors.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
40 dkg fazule
1 PL kačacieho alebo husacieho tuku
1/2 papriky
4 strúčiky cesnaku
1 ČL mletého čierneho korenia
2 mrkvy
1 menší zeler
1,5 ČL múky
1 zväzok petržlenu
50 dkg údeného kolena
1/2 menšej paradajky
1 strednú červenú cibuľu
1 PL mletej červenej papriky
3 bobkové listy
2 repy
soľ
1,5 dcl kyslej smotany
Na halušky:
10 dkg hrubej múky
1 vajce
1/2 ČL soli
Postup:
Fazuľu sa oplatí namočiť večer vopred.
Koleno varíme na miernom ohni, kým nie je dostatočne mäkké, aby sa dala kosť ľahko vytiahnuť.
Šťavu z varenia si ponecháme.
V hrnci rozpustíme tuk.
Pridáme paradajku, papriku a spolu smažíme 10 minút.
Pridáme prelisovaný cesnak.
Nakrájanú cibuľu a zalejeme 0,5 dcl vody.
Počkáme, kým zovrie a nasypeme červenú papriku.
Zalejeme decilitrom vývaru z kolena a opäť privedieme do varu.
Potom zalejeme ešte 400 ml vývaru, pridáme korenie, bobkový list, opatrne dochutíme soľou a zamiešame.
Varíme 20 minút, pridáme precedenú fazuľu a nalejeme ďalší liter vývaru.
Fazuľu uvaríme do polomäkka a potom pridáme nakrájanú zeleninu.
Múku, soľ a vajce premiesime.
Potom vložíme do fólie a necháme pol hodiny odpočívať.
Z cesta uštipujeme malé kúsky, ktoré poukladáme do múky, aby sa nezlepili.
Kým fazuľa zmäkne pripravíme si kašu z múky a kyslej smotany, ktorou zahustíme polievku.
Počkáme, kým polievka zovrie.
Potom pridáme halušky a varíme ďalších 5-6 minút.
Servírujeme s čerstvým chlebom a kolenami.
Dobrú chuť!