Svieže, plné farieb a úžasne chutné. Prinášame vám 12 najobľúbenejších receptov na jarné polievky, ktoré zasýtia, potešia a navyše, pripravíte ich skutočne rýchlo. Oplatí sa vyskúšať každú.
Mliečna „kuracia“ polievka so zeleninou a smotanou
Potrebujeme:
8 ks kuracích krídel
1 veľkú cibuľu
4 strúčiky cesnaku
1 ks zeleru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 ks mrkvy
1 petržlen + petržlenovú vňať
1 kvaku (voliteľné)
350 g mrazeného hrachu
175 ml kyslej smtoany
1 lyžicu hladkej múky
2 lyžice masla
1 l mlieka
Soľ, korenie, oregano, bazalku
Postup:
Kuracie krídla si predvaríme v samostatnom hrnci v osolenej vode s koreninami.
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na troche oleja. Potom pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky a dusíme niekoľko minút. Potom zaprášime múkou, chvíľu restujeme a pridáme kuracie krídla aj s vývarom, soľ, koreniny, cesnak a varíme približne 1 hodinu pod pokrievkou. Podľa potreby pridáme ďalšiu vodu.
Potom zmiešame kyslú smotanu s trochou mlieka a polievku tak zahustíme. Nakoniec pridáme mrazený hrach, zvyšné mlieko a petržlenovú vňať. Necháme prevariť, pridáme maslo a keď je hrach mäkký, zložíme z plameňa a môžeme podávať.
Zeleninová polievka so syrom
Potrebujeme:
2 lyžice olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
200 g polievkovej zeleninovej zmesi mrazenej
50 g taveného syra
1,4 l zeleninového vývaru (alebo vodu v ktorej rozmeišame 2 zeleninové bujóny)
2 lyžičky sušenej koreňovej zeleniny alebo vegety
Soľ a čierne mleté kroenie podľa chuti
Nadrobno nasekanú pažítku
100 g strúhaného syra
100 ml sladkej smotany
Postup:
Na zahriatom oleji orestujeme mrazenú zeleninu domäkka. Pridáme pretlačený cesnak, posypeme múkou a zalejeme vývarom. Necháme prevariť a nakoniec pridáme smotanu a tavený syr.
Keď sa rozpustí, zložíme z plameňa a podávameposypenú pažítkou a so strúhaným syrom.
Vynikajúca cesnačka so syrovým toastom
Potrebujeme:
1 veľkú cibuľu
3 hlávky cesnaku
300 g morčacích alebo kuracích pŕs (voliteľné)
1 lyžicu cesnakovej pasty (voliteľné)
100 ml oleja
Soľ, korenie
1,5 l vody
300 ml sladkej smotany 10%
3 lyžice haldkej múky
400 g strúhaného syra
5 plátky toastového chleba
Postup:
Cibuľku opražíme na rozpálenom oleji, pridáme soľ, cesnakovú pastu a za stáleho miešania restujeme pár minút. Potom pridáme nakrájané morčacie alebo kuracie mäso a restujeme, kým mäso nezbelie. Pridáme soľ , koreniny a zalejeme dostatočným množstvom vody. Pridáme pretlačený cesnak a varíme, kým mäso celkom nezmäkne
Smotanu dobre premiešame s múkou a trochou studenej vody a niekoľkými naberačkami horúcej polievky. Všetko dobre rozmiešame a tesne pred koncom varenia za stáleho miešania pridáme do polievky, čím ju zahustíme. Necháme prevariť a môžeme zložiť z plameňa.
Toastový chlieb posypeme syrom, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme zapiecť dochrumkava.
Polievku podávame so syrovým toastom.
Blesková mrkvová polievka
Potrebujeme:
500 g mrkvy
1 zeler
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
Soľ a čierne mleté korenie
Bazalku
2 l vody
Postup:
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Orestujeme, pridáme pretlačený cesnak, ochutíme soľou a korením a zalejeme vodou. Varíme, kým zelenina nezmäkne.
Potom rozmixujeme, dochutíme bazalkou a môžeme servírovať.
Rýchla čínska polievka
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 lyžicu olivového oleja
2 strúčiky cesnaku pretlačeného
1 feferónku
800 ml vody
1 ks mrkvy
1 lyžičku cukru
100 g sterilizovaného hrášku
3 ks čerstvých šampiňónov
1 lyžicu paradajkového pretlaku
1 lyžičku korenia (mletá koreňová zelenina, čierne mleté korenie…)
100 g čínskych rezancov
1 lyžicu škrobu (zemiakový alebo kukuričný)
Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať
Postup:
Kuracie prsia uvaríme v malom množstve vody (počas varenia zbierame penu).
V hlbokej panvici orestujeme na olivovom oleji cesnak, pridáme dostatok vody, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, kuracie mäso, korenie, cukor a feferónku. Potom pridáme hrach, nakrájané huby, pretlak a varíme, kým nie je všetka zelenina aj mäso hotové.
Rezance pripravíme podľa návodu na obale a potom jednoducho vmiešame do polievky.
Škrob zmiešame s malým množstvom vody a pridáme do polievky. Necháme prevariť, dochutíme soľou a korením a , posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.
Vynikajúca karfiolová polievka
Potrebujeme:
1 stredne veľkú hlávku karfiolu
1 stredne veľkú mrkvu – ošúpanú a nastrúhanú
¼ hrnčeka nanejemno nasekaného zeleru (stonky)
2 hrnčeky zeleninového vývaru
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
Štipku soli
Štipku čierneho mletého korenia
Štipku sladkej papriky
2 hrnčeky mlieka
1 hrnček tvrdého strúhaného syra (ideálne čedaru)
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky a spolu s mrkvou a zelerom preložíme do hrnca. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Varíme približne 15 minút, kým zelenina nezmäkne.
V samostatnom kastróli rozpustíme maslo, pridáme múku, soľ a korenie. Prilievame mlieko, pričom stále miešame, aby v hmote neboli hrudky.
Privedieme do varu a necháme variť približne 2 minút, kým hmota nezačne hustnúť. Nezabúdame na stále miešanie. Nakoniec pridáme strúhaný syr a necháme rozpustiť na najslabšom plameni.
Potom túto zmes vmiešame do zeleninovej zmesi, dobre premiešame a podľa potreby dochutíme korením a soľou.
Hrachová polievka s krupicovými knedličkami
Potrebujeme:
350 g sterilizovaného hrachu
2 ks mrkvy
2-3 ks zemiak
1 zväzok petržlenovej vňate
1 lyžicu oleja
Na knedličky:
2 vajcia
1 lyžičku soli
100 g krupice
Postup:
Mrkvu aj zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Orestujeme na oleji a následne zalejeme dostatočným množstvom vody, tak, aby bola zelenina zaliata.
Keď zelenina zmäkne, prilejeme šťavu zo sterilizovaného hrášku, prilejeme ďalšiu vodu – podľa toho, akú hustú chceme polievku mať.
Z rozšľahaných vajec, soli a krupice vymiešame cesto a to potom dávkujeme lyžicou do polievky. Necháme prevariť a keď knedličky vyplávajú na hladinu, odstavíme, posypeme vňaťou a môžeme podávať.
Zdravá polievka s ružičkovým kelom
Potrebujeme:
350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, paštrnák)
200 g ružičkového kelu
3 lyžice olivového oleja
1 l slepačieho vývaru
Soľ, čierne korenie
Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku
Postup:
Zeleninu pokrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, zalejeme vývarom a necháme variť. Pred koncom varenia pridáme kel a petržlenovú vňať.
Rýchla syrová polievka s brokolicou
Potrebujeme:
6 ks šampiónov
200-250 g syrokrému, bambina alebo iného taveného syru
200 g brokolice – rozdelenej na ružičky
1 mrkvu
1 cibuľu
2 menšie zemiaky
olej
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.
Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.
Nakoniec do polievky vmiešame tavený syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.
zdroj:nosalty, redakcia