Mäsko Stroganov máme u nás doma veľmi radi a najradšej samozrejme z hovädzieho mäsa, z ktorého by sa malo podľa správnosti pripravovať.
Ak ale nemáte čas, môžete zvoliť aj bravčové, alebo hydinové mäso.
Výsledok je tiež veľmi chutný a navyše pripravený oveľa rýchlejšie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
400 g kvalitného hovädzieho mäsa (mala by to byť sviečkovica) alebo bravčové, kuracie, morčacie
1 cibuľa
kúsok masla
300-350 ml vývaru
5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
1 kyslá uhorka
olej
soľ
čierne korenie
1 lyžička horčice
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
trošku cukru
Huby (voliteľné)
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky.
Zľahka nakepeme.
Potom nakrájame na rezance.
Ochutíme soľou, korením, pridáme olej a dobre premiešame.
Mäso necháme takto maronovať aspoň 1-2 hodiny.
Ideálne necháme marinovať cez noc.
Na panvici zahrejeme maslo (ak nemáte, môžete nahradiť olejom).
Sprudka osmažíme mäso a následne prikrejeme pokrievkou, aby pustilo šťavu.
Cibuľu si zvlášť osmažíme na panvici na troche oleja.
Cibuľu pridáme k mäsu.
Ďalej dusíme, pridáme aj nakrájanú uhorku a huby.
Následne podlejeme vývarom a prikryté dusíme domäkka.
Ak pracujete s hydinovým mäsom, bude hotové veľmi rýchlo, príprava hovädziny trvá najdlhšie.
keď je mäso mäkké, pridáme pretlak, horčicu, smotanu a dochutíme aj troškou cukru.
Môžeme ešte doladiť trochou soli a čiernym korením.
Podľa potreby môžete omáčku ešte rozriediť vývarom, alebo ju nechať hustejšiu.
Podávame s ryžou, alebo inou prílohou podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)