Výborné ako príloha, ale aj ako perfektná a zdravá večera.
Môj manžel nemá červenú repu rád, no keď som ju pripravila takto, zjedol jej celý plech! :-D
Červená repa však nie je len veľkou pochúťkou. Je aj aveľmi zdravá.
Tu je zoznam jej výhod pre naše zdravie:
Podporuje imunitu.
Podporuje srdce a cievy.
Znižuje cholesterol.
Chráni telo a bunky pred radikálmi.
Posilňuje vlasy a nechty.
Podporuje funkciu pečene.
Odkysľuje organizmus, upravuje pH.
Močopudná, podporuje obličky.
Zlepšuje vyprázdňovanie.
Podporuje tvorbu krvi.
Zlepšuje pevnosť kože a kostí.
Zmierňuje menštruačné bolesti.
Na prípravu receptu potrebujeme:
½ kg malej červenej repy
1 väčšiu hlávku cesnaku
Soľ
Majoránku
Čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)
6 lyžíc olivového oleja
3 lyžice balsamico octu
Postup:
Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.
Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy.
Na alobal uložíme kúsky repy.
Uložíme aj neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami a bylinkami.
Nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.
Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie.
Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.
Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Žanetka H.