Máte chuť na avokádo, ale nie je také mäkké, ako by ste chceli a nič nepomáha?
Je príliš tvrdé na krájanie a nie je dostatočne zrelé na prípravu guacamole?
Čo robiť, aby ste ho napriek tomu mohli konzumovať?
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál santeplusmag poradil, ako nechať avokádo zmäknúť a zaberie vám to len pár minút.
Jeho jemná, krémová textúra a maslovo oriešková príchuť urobili z avokáda jedno z najpopulárnejších druhov ovocia na sociálnych sieťach.
Jeho roztierateľná konzistencia tiež pomohla zvýšiť jeho popularitu.
Okrem toho, že je avokádo chutné, jeho nutričné benefity sú skvelým dôvodom na jeho konzumáciu.
Vzhľadom na jeho zdraviu prospešné vlastnosti nie je divu, že avokádo sa radí medzi superpotraviny.
Tieto zelené drahokamy sú bohaté na živiny ako vitamín E, C, B6, vlákninu, meď či dokonca folát.
Okrem toho je zdrojom antioxidačných a protizápalových zlúčenín.
Konzumácia avokáda podporuje zdravie čriev, ako aj udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti.
Ale čo ak máte nedozreté avokádo, ktoré práve teraz potrebujete na recept?
Ako nechať dozrieť avokádo za pár minút?
Ak chcete nechať dozrieť avokádo, budete potrebovať mikrovlnnú rúru.
Tu sú kroky, ktoré treba dodržať:
Najprv si avokádo dobre umyte.
Prepichnite ho nožom, vidličkou alebo špáradlom.
Vytvorenie otvorov po celom povrchu avokáda pomáha uvoľniť tlak ovocia, keď sa zohrieva v mikrovlnke.
Rozrežte ho na polovicu a odstráňte jadro.
Potom každú polovicu zabaľte do potravinovej fólie vhodnej do mikrovlnnej rúry.
Neuťahujte príliš, aby ovocie nevybuchlo.
Ak je mikrovlnná rúra výkonná, nastavte ju na nízku teplotu.
Na druhej strane, ak nie je taká výkonná, môžete ju nastaviť na stredný výkon.
Vložte avokádo do mikrovlnnej rúry na 30 sekúnd.
Keď je mäkké, vyberte ho z rúry a zabalené polovice vložte pod tečúcu studenú vodu.
Pamätajte však, že tento trik funguje najlepšie, keď je avokádo takmer zrelé.
To znamená, že by nemalo byť tvrdé ako kameň.
Tiež je pravda, že mikrovlnka dokáže zjemniť avokádo, ale zmení chuť.
Inými slovami, nebude mať takú maslovú, krémovú príchuť, ktorú všetci poznáme.
Pri tomto postupe je to úplne normálne a treba rátať s tým, že avokádo nebude úplne také, ako keď dozrie prirodzene.
Ale čo ľudia, ktorí mikrovlnku nemajú?
Nič sa nedeje, pretože existujú aj ďalšie tipy na dozrievanie avokáda.
Ďalšie tipy na dozrievanie avokáda
Ak nemáte mikrovlnnú rúru, existujú rôzne techniky na zmäknutie alebo úplné dozretie avokáda vo veľmi krátkom čase.
Trik s rúrou
Metóda v rúre a alobale je jednou z najúčinnejších, ak potrebujete avokádo skonzumovať alebo ho hneď použiť v recepte.
Mali by ste si však uvedomiť, že chuť a textúra avokáda bude do istej miery ovplyvnená.
Tu je postup:
Predhrejte si rúru na 90°C.
Avokádo zabaľte pergamenovým papierom, potom hliníkovou fóliou a vložte do pekáča.
Vložte do rúry na 10 minút alebo kým ovocie nedozreje a každých 5 minút skontrolujte jeho stav (doba závisí od stupňa zrelosti avokáda).
Pred konzumáciou avokádo rozbaľte a dajte na pár minút do chladničky.
Banánový trik na dozretie avokáda
Ak sa príliš neponáhľate a s konzumáciou avokáda môžete počkať ďalší deň alebo dva, môžete ho jednoducho umiestniť vedľa banánu alebo ich spolu vložte do papierového alebo plastového vrecka, aby ste proces urýchlili.
Avokádo môžete tiež zabaliť do novinového papiera, aby dozrelo už po niekoľkých dňoch, takže bude naďalej produkovať etylén, čiže plyn, ktorý mu umožňuje dozrieť.
Toto sú rôzne spôsoby, ako nechať dozrieť alebo aspoň zjemniť avokádo, aby bolo pripravené na použitie.
Pre tých, ktorí sa ponáhľajú, môžu byť tieto tipy veľmi užitočné.
Ak však hľadáte krémovú, maslovú príchuť avokáda, odporúčame vám počkať a nechať ho dozrieť prirodzene, bez použitia týchto trikov.
Veľa šťastia!