Zabudnite na jednodohubky či obložené chlebíky: Tieto slaninové mini žemličky budú hviezdou každej oslavy či pohostenia!

Pripravené raz dva a navyše chutia tak vynikajúco, že žiadne studené jednohubky sa im zďaleka nevyrovnajú. Môžete ich pripraviť tiež na štýl pizze alebo pokojne aj na sladko. Sú vynikajúce vo všetkých prevedeniach!
[mashshare]

Pripravené raz dva a navyše chutia tak vynikajúco, že žiadne studené jednohubky sa im zďaleka nevyrovnajú. Môžete ich pripraviť tiež na štýl pizze alebo pokojne aj na sladko. Sú vynikajúce vo všetkých prevedeniach!

Postup:

300 g hladkej múky

1 vajce

½ bal. instatného droždia

1 lyžičku cukru

30 g rozpusteného masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

150 ml vlažného mlieka

N vrch:

150 g strúhaného syra

100 g slaniny nakrájanej na plátky

3-4 ks zelenej cibuľky

Štipku soli

Na potretie:

1 žĺtok

Postup:

V miske zmiešame suché prísady. Rozpustené maslo zmiešame s mliekom, pridáme do suchých prísad a premiešame. Pridáme aj vajce a uhnetieme hladké cesto (podľa konzistencie môžeme pridať viac múky). Cesto prikryjeme fóliou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. (Prípadne môžeme kysnutie cesta urýchliť v rúre nastavenej na 50 stupňov).

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 častí. Každú časť rozdelíme na tri diely a tie vyformujeme na dlhšie prúžky. Potom z troch prúžkov upletieme pletenku. Takto pokračujeme s každým kúskom cesta.

Pletenky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme stáť 15 minút. Žemle potrieme žĺtkom a na vrch navrstvíme slaninu, syr a zelenú cibuľku.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes