Pripravené raz dva a navyše chutia tak vynikajúco, že žiadne studené jednohubky sa im zďaleka nevyrovnajú. Môžete ich pripraviť tiež na štýl pizze alebo pokojne aj na sladko. Sú vynikajúce vo všetkých prevedeniach!
Postup:
300 g hladkej múky
1 vajce
½ bal. instatného droždia
1 lyžičku cukru
30 g rozpusteného masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 ml vlažného mlieka
N vrch:
150 g strúhaného syra
100 g slaniny nakrájanej na plátky
3-4 ks zelenej cibuľky
Štipku soli
Na potretie:
1 žĺtok
Postup:
V miske zmiešame suché prísady. Rozpustené maslo zmiešame s mliekom, pridáme do suchých prísad a premiešame. Pridáme aj vajce a uhnetieme hladké cesto (podľa konzistencie môžeme pridať viac múky). Cesto prikryjeme fóliou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. (Prípadne môžeme kysnutie cesta urýchliť v rúre nastavenej na 50 stupňov).
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 častí. Každú časť rozdelíme na tri diely a tie vyformujeme na dlhšie prúžky. Potom z troch prúžkov upletieme pletenku. Takto pokračujeme s každým kúskom cesta.
Pletenky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme stáť 15 minút. Žemle potrieme žĺtkom a na vrch navrstvíme slaninu, syr a zelenú cibuľku.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika