U nás doma sme všetci milovníci paradajok a keďže sme mali tento rok väčšiu úrodu, rozhodli sme sa, že ich zavaríme.
Na internete som objavil tento tak trochu nevšedný recept a rozhodol som sa ho vyskúšať – výsledkom sme boli nadšení a odvtedy už paradajky zaváram len týmto spôsobom.
Vynikajúci recept na domáce zavárané paradajky z youtube kanála Галина Кухня.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
paradajky (koľko sa zmestí do pohára)
objem pohára – 0,5 l
Na omáčku (nálev):
800 g paradajok
1 bulharskú papriku (200 g)
1 feferónku
1 hlavu cesnaku
Na 1 kg omáčky:
3 PL kryštálového cukru (60 g)
1,5 PL soli (45 g)
1 PL octu
1 PL mletého čierneho korenia
Postup:
Na začiatku vložíme do hrnca viečka.
Zalejeme vodou a preložíme na sporák.
Po zovretí necháme sterilizovať 2-3 minúty.
Poháre dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou.
Vložíme ich na 5-6 minút do mikrovlnky.
Prípadne ich položíme na rošt v rúre a sušíme 40 minút pri teplote 100°C.
Zeleninu dôkladne umyjeme.
Z papriky odstránime stonku a jadierka.
Očistíme cesnak.
Z feferónky odstránime stonku a prekrojíme na polovicu.
Paradajky prekrojíme na polovicu.
Do mlynčeka na mäso najprv vložíme cesnak a feferónku.
Potom pomelieme papriku.
A nakoniec v mlynčeku pomelieme paradajky.
Omáčku prelejeme do hrnca.
Pridáme soľ.
Ďalej pridáme cukor.
Zmes dobre premiešame.
Hrniec preložíme na sporák a prikryjeme pokrievkou.
Na vysokej teplote necháme zovrieť.
Rajčiny prekrojíme na polovicu, odstránime stonku a vložíme do pohárov.
Po zovretí znížime teplotu na strednú a omáčku necháme variť 20 minút.
Do pohárov s paradajkami nalejeme vriacu vodu a prikryjeme viečkom.
Necháme pôsobiť 15-20 minút.
Po uplynutí doby vylejeme vodu z pohárov.
Do omáčky pridáme ocot, čierne korenie a premiešame.
Potom omáčkou naplníme poháre až po okraj.
Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: