V lete je kopček vanilkovej zmrzliny mnohokrát lepšou voľbou než čokoládová bonboniéra.
Je ťažké nájsť osobu, ktorá by nemala rada zmrzlinu, najmä ak je vysokej kvality a vonku neznesiteľné teplo.
Kde sa však dá nájsť dobrá zmrzlina?
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
My sme tento recept skúsili pred rokmi na dovolenke a odvtedy je to u nás hit.
Niet pochýb o tom, že náhrada skutočnej zmrzliny s množstvom prísad sa predáva v baleniach – stačí sa pozrieť na jej zloženie.
A čo tak jogurtová zmrzlina?
Ako na to?
Poďme zistiť, aký je rozdiel medzi bežnou a hypermodernou zmrzlinou v podobe mrazeného jogurtu
Po prvé, zloženie:
jogurt obsahuje viac vápnika, probiotiká, bielkovín a ďalšie užitočné zložky.
Po druhé, má oveľa menej kalórií.
Tento dezert sa môže jesť aj pri dodržiavaní striktnej diéty.
Dôležitá je aj dostupnosť produktu.
Jogurt si môžete buď kúpiť alebo vyrobiť.
Rovnako ako v prípade receptov na zmrzlinu, budete potrebovať len veľmi málo prísad.
Ponúkame vám recepty na 5 rôznych príchutí.
Najlepšia zmrzlina v 5 príchutiach
Ak chcete pripraviť porciu čistého mrazeného jogurtu, stačí vám vyšľahať jogurt medom a výslednú zmes vložiť do mrazničky.
Na porciu obyčajného jogurtu budete potrebovať:
150 g bieleho jogurtu
2 lyžice medu
3 lyžice citrónovej šťavy
Jahodová
Vezmite si jahody a jogurt v pomere 50: 50 (asi 70 g z každého produktu).
Jahody sa musia predtým zmraziť.
Vymixujte ich s jogurtom, medom (1 kopcovitá polievková lyžica) a citrónovou šťavou (1,5 lyžice), až kým nezískate krémovú konzistenciu.
Hotovo!
Zostáva už len vložiť ho do mrazničky do ľubovoľnej formy a nechať zmraziť (najmenej na 6 hodín, najlepšie na celú noc).
Tropik
Kombinácia ananásu očarí milovníkov exotických chutí.
Vezmite si rovnaký pomer jogurtu a mrazených kúskov ananásu (po 70 g) a rozmixujte ich s medom (1 polievkovú lyžicu) a citrónovou šťavou (1 čajovú lyžičku).
Ananás má dostatočne kyslastú chuť, preto musíte byť opatrní.
Potom pridajte strúhaný kokos podľa chuti.
Predtým ho môžete zľahka opražiť na panvici.
Dezert je pripravený!
Čokoládová s banánom
Vezmite si 100 g mrazených kúskov banánu, pridajte k nim 70 g jogurtu, 1 lyžicu kakaa, 1 polievkovú lyžicu medu a rozmixujte, kým nedostanete konzistenciu čokoládovej peny.
Pridajte kvapku vanilkového extraktu, aby vaša zmrzlina bola ešte jemnejšia a chutnejšia.
Smotanová
Vezmite si 150 g jogurtu, zmiešajte ho s 50 – 70 g smotanového syra (napríklad mascarpone), pridajte 1 lyžicu medu a 1 lyžičku vanilkového extraktu.
Šľahajte niekoľko minút a výslednú zmes vložte do mrazničky.
Mimochodom, s malými farebnými cukríkmi alebo posýpkou na koláče bude vaša zmrzlina vyzerať fantasticky.
Mangová s limetkou
Ak máte to šťastie, že nájdete zrelé mango, môžete jeho chuť znásobiť tak, že ho pridáte do domácej zmrzliny.
Vezmite si 100 g zmrazenej dužiny z manga, 70 g jogurtu, 1 – 2 lyžice medu a 1,5 lyžice limetkovej šťavy (alebo citrónovej).
Všetko rozmixujte v mixéri a pridajte trochu nastrúhanej kôry na dochutenie.