Pred pár rokmi som videla recept na cuketu v pohári, ktorá chutí ako ananásový kompót.
Povedala som si, že to rozhodne stojí za vyskúšanie a obetovala som na tento recept 1 cuketu z novej úrody.
Tento recept mal taý úspech, že ananásová cuketa zmizla skoro hneď.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Teraz, keď je cuketová sezóna v plnom prúde robím tento recept vo veľkom.
je to naša obľúbená sladká dobrota a naozaj nikto, kto ochutnal netipoval, že ide o túto zeleninu.
Na prípravu tejto dobrôtky sa hodí mladá cuketa, ktorá je šťavnatá nemá ešte tuhé vlákna.
Kompót môžete vyrábať aj z tekvice, my máme najradšej žltú cuketu, ale môžete robiť aj zo zelenej.
Naozaj to chutí ako ananás.
Potrebujeme:
1 kg mladej cukety
100 g kr. cukru
Vanilínový cukor podľa chuti
350 ml ananásového džúsu
Štipku kyseliny citrónovej (2/3 lyžičky)
Postup:
Cuketa umyjeme.
Ošúpeme a nakrájame na kolieska s hrúbkou 1,5-2 cm.
Zvnútra vyberieme semienka.
Vyrobíme si sirup.
Hrniec dáme na plameň.
Nalejeme doň džús.
Pridáme kyselinu citrónovú, cukor a vanilku.
Do kvapaliny vložíme krúžky cukety.
Varíme 15 minút za stáleho miešania.
Kolieska cukety navrstvíme do pohára na zaváranie.
Zalejeme horúcim sirupom.
Zavrieme otočíme a zabalíme do deky.
Necháme vychladnúť.
Potom skladujeme na chladnom mieste.
Podávame ako klasické sladké zaváraniny.
Je to ideálna príloha k mäsku – napríklad k pečenému kuriatku.
Tiež som to už skúšala ako ovocie do nepečenej torty a bolo to naozaj vynikajúce.
Určite skúste aspoň pár pohárov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)