Stačí len otvoriť pohár a čerstvý šalát máte vždy k dispozícii, nech už ide o letnú grilovačku, alebo obed uprostred zimy.
Ja tento zeleninový mix pripravujeme namiesto čalamády a teší sa u nás veľkej popularite.
Potrebujeme:
2,5 kg uhoriek
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kg cibule
5 kg kapusty
Voliteľné (500 g – 1 kg bielej papriky)
Nálev:
400-500 ml octu (ak máte viac ako 10% ocot, stačí aj 300 ml)
300-400 g kr. cukru
150 g soli
5 lyžičiek kyseliny citrónovej
4 lyžičky borkénu (dvojsiričitan draselný) – kúpite vo vinárstvách alebo na internete
Postup:
Uhorky nakrájame alebo nastrúhame natenko.
Kapustu tiež nakrájame na tenké prúžky a rovnako aj cibuľu.
Dôkladne premiešame.
Zmiešame všetky prísady na nálev a zalejeme zeleninu.
Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Necháme na chladnom mieste odpočívať do druhého dňa.
Potom jednoducho vtlačíme do sterilizovaných sklenených pohárov.
Zalejeme šťavou a dobre zavrieme.
Skladujeme v komore so zaváraninami.
Necháme odležať aspoň 3 týždne a potom si môžeme pochutnávať.
Maďarské uhorky s kapustou
Moja babička s maďarskými koreňmi robila z prvej úrody uhoriek a kapusty výborné kombinované poháre. Vďaka jednoduchému postupu získate kyslú kapustu a nakladané uhorky v jednom.
Potrebujeme:
5-litrový pohár
1 stredne veľkú hlávkovú kapustu
1 zväzok kôpru
3 strúčiky cesnaku
2-3 bobkové listy
1 krajec suchého chleba
asi 2 lyžice soli
Postup:
Polovicu kôpru, nakrájaný cesnak a bobkový list uložíme na dno čistého pohára.
Potom navrstvíme nakrájanú kapustu a dobre zatlačíme.
Na kapustu umiestnime uhorky, z ktorých odrežeme konce.
Studenú vodu nalejem do hrnca a zmiešame so soľou – na jeden liter pridáme 1 lyžicu soli, privedieme do varu a keď vychladne, nalejeme do nádoby.
Na vrch uložíme druhú polovicu kôpru a krajec chleba.
Nádobu preložíme na teplé miesto do tieňa.
Najlepšie obsah zreje pri teplote 30 stupňov, v tieni.
Po troch dňoch máte nakladané uhorky a po 4-5 dňoch dozreje aj kapusta a máte tak dispozícii aj kyslú kapustu.
Keď sú uhorky pripravené, vyberte ich, umyte a skladujte v uzatvárateľnej dóze v chladničke.
Kapustu po 4-5 dňoch scedíme zo šťavy a používame ako klasickú kyslú kapustu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)