Pripravte si doma najchutnejšie a najchrumkavejšie žemle, aké ste doteraz ochutnali.
Príprava je tak jednoduchá a skutočne si vystačíte len s piatimi surovinami.
Famózny recept na chrumkavé domáce žemle z youtube kanála Liza’s delicious recipes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 a 1/2 šálky teplej vody (350 ml)
1 PL suchého droždia (7 g)
1 ČL soli
1 ČL kryštálového cukru
4 šálky múky chlebovej hladkej (480 g)
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplú vodu.
Nasypeme droždie.
Metličkou alebo vareškou dobre premiešame, kým sa droždie nerozpustí.
Pridáme soľ, cukor a dobre zamiešame.
Nasypeme múku.
Všetko spolu vymiešame špachtľou.
Misku s cestom prekryjeme utierkou a necháme hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
Cesto preložíme na dobre pomúčenú dosku.
Dvakrát alebo trikrát ho cez seba preložíme.
Potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí.
Cesto roztiahneme prstami a vytvarujeme guľu.
Plech vystlaný papierom na pečenie posypeme múkou.
Cesto poukladáme na plech.
Postriekame vodou a necháme 20 minút odpočívať pri izbovej teplote.
Na vrch spravíme ostrým nožom zárez.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20 minút pri teplote 190°C.
Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: