Nakladané uhorky sú neskutočne zdravé.
Domáca verzia vyrobená podľa receptúry z roku 1895 príjemne prekvapí aj tých najnáročnejších fajnšmekrov.
Tajomstvo týchto uhoriek vynikajúcej chuti tkvie v pridávaní listov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tento recept z portálu smakosze si určite odložte.
Tradičné nakladané uhorky sú osviežujúce, príjemne kyslé a chrumkavé.
Stojí za to aspoň raz ochutnať nakladané uhorky podľa tohto receptu.
Ingrediencie na 1 kg poľných uhoriek:
1 liter vody
2 PL soli
3 listy z viniča, dubu alebo čerešne
1 strúčik cesnaku
kôpor
chren
pár zrniek korenia
Postup:
Ako pripraviť chutné nakladané uhorky?
Začneme tým, že uhorky dôkladne umyjeme hrubou časťou špongie.
Chceme sa zbaviť nečistôt a jemných hrotov.
Uvarte vodu a rozpustite v nej soľ.
Dno sterilizovanej nádoby vysteľte dvoma listami.
Pridáme uhorky a ukladáme ich do pohára veľmi blízko seba.
Do medzier vložíme kúsky očisteného chrenu a cesnaku.
Pridáme aj kôpor a čierne korenie.
Vrch prikryjeme posledným listom.
Celé to zalejeme vriacou soľankou.
Nádobu uzavrieme, postavíme na stojan a odložíme na zatienené miesto.
Počas fermentácie sa z nádoby uvoľní tekutina, čo je však prirodzený jav.
Po 5 dňoch budú nakladané uhorky pripravené.
Nakladané uhorky bez zavárania
Chutné, aromatické a chrumkavé uhorky podľa receptu od našej čitateľky, pani Jarky K. si zamilujete.
Jednoduchá príprava, žiadna sterilizácia a po 3 dňoch sú pripravené na konzumáciu!
Potrebujeme:
uhorky nakladačky
2 kg cesnaku
feferónky podľa chuti
2 PL soli na 1 liter vody
voliteľné:
pažítka
listy ríbezle
kôpor a iné…
horčičný prášok
Postup:
Uhorky dôkladne umyjeme – ak je treba, použijeme aj kefu.
Umyté uhorky zalejeme na pár hodín studenou vodou.
Cesnak si ošúpeme, rozdelíme na strúčiky a tiež zalejeme studenou vodou.
Pripravíme si zaváraninové poháre, naplníme ich uhorkami a prekladáme cesnakom.
Do každého pohára dáme feferónky.
Môžeme pridať pažítku, listy ríbezle, kôpor a iné suroviny podľa chuti.
Pripravíme si nálev, čo je veľmi jednoduché – soľ jednoducho rozpustíme v studenej vode.
Takto pripravený nálev jednoducho nalejeme do zaváracích pohárov.
Zakryjeme viečkami.
A teraz už len necháme kvasiť 3 dni.
Rada: Soľanka bude vytekať, takže poháre umiestnite na tácky a priebežne poháre dopĺňajte novou soľankou.
Po uplynutí 3 dní nasypte navrch 1,5 – 2 lyžice horčičného prášku podľa chuti a poháre zavrite viečkami.
TIP:
Druhá možnosť ako pripraviť uhorky, je po uplynutí 3 dní zliať všetku soľanku do hrnca, zmiešať ju s horčičným práškom, nechať zovrieť a horúce naliať do pohárov.
Potom treba utiahnuť viečka, poháre otočiť hore dnom a odložiť na chladné miesto.
Vyskúšajte oba spôsoby a vyberte si ten, ktorý vám viac vyhovuje.
Prajeme dobrú chuť!